logo

Van Rotta tot Roffa: kinderboek over de geschiedenis van Rotterdam

In november 2022 is het kinderboek Van Rotte tot Roffa verschenen. Het is een prachtig boek geworden over de geschiedenis van Rotterdam.
Het boek is verspreid onder alle groep 7-leerlingen in Rotterdam: een geschenk van het Historisch genootschap Roterodamum ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum.

Het kinderboek is geschreven door Jan Paul Schutten en geïllustreerd door Floor Rieder. Beiden zijn meermalen bekroond voor hun werk.

In Van Rotta tot Roffa nemen twee echte Rotterdammertjes van 2022, Ari en Mo de kinderen mee langs bijzondere gebouwen, standbeelden en plekken waar je normaal zomaar aan voorbij loopt. Het verhaal is leerzaam en grappig om te lezen door de manier waarop Schutten en Rieder aan de slag zijn gegaan met de geschiedenis van Rotterdam.

Voor het onderwijs is een Lesbrief gemaakt en op deze pagina staan interessante links naar historische organisaties of instellingen.

Op 11 november 2022 is het eerste exemplaar uitgereikt aan de kinderen van groep 7 van Kindcentrum IJsselmonde.

Het eerste idee voor een kinderboek over de geschiedenis van de stad ontstond vijf jaar geleden bij Frans Meijer. Hij kreeg het bestuur van Roterodamum enthousiast voor dit cadeau met als resultaat dat het nu in de laatste maanden van het jubileumjaar verspreid gaat worden op alle Rotterdamse basisscholen.

De Centrale Bibliotheek heeft het op zich genomen om de verspreiding soepel te laten verlopen, zodat alle kinderen van groep 7 en hun leerkrachten dit jaar nog kunnen lezen en leren uit dit boek.

Matthijs Dicke van Stad en Bedrijf bedacht het concept, deed het onderzoek en zorgde voor de productie van het boek en de Stichting Droom en Daad maakte samen met Historisch Genootschap Roterodamum mogelijk dat ruim 7000 exemplaren gedrukt konden worden.

Van Rotta tot Roffa is cadeau gedaan aan de Rotterdamse kinderen van groep 7 en is niet te koop in de winkel.