logo

Roterodamum Café over erfgoed 1965 -1990

Katshoek Post '65

do 17 november 2022

Een drukbezocht Roterodamum Café op 17 november in het theater van Boekhandel Donner over de Post ’65 beweging.

De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor Post ’65 gebouwen  Vaak kijken we hier nog niet naar als ons toekomstige erfgoed. Toch heeft deze periode waardevolle bouwwerken voortgebracht. Misschien wel onze monumenten van de toekomst?

Meerdere partijen buigen zich over het vraagstuk hoe deze gebouwen in kaart te brengen en het publieke gesprek te openen over het toekennen van waarde, voor een desastreuze renovatie of de sloopkogel hen voor is. Zo deed de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een aantal verdiepende deelonderzoeken, brengt bureau Monumenten in Rotterdam de Post ‘65 gebouwen uit deze typische wederopbouwstad in kaart en is er door architectuurliefhebbers een movement voor verbreding van waardering van de Post ‘65 architectuur en stedenbouw opgericht.

Tijdens dit interessante Roterodamum Café kwam aan de orde op welke wijze deze karakteristieke architectuur en stedenbouw behouden kan blijven.

Anita Blom van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertelde over het landelijk perspectief en Astrid Karbaat van Bureau Monumenten & Cultuurhistorie van gemeente Rotterdam nam ons mee in de planning rondom o.a. de inventarisatie van Rotterdams Post ‘65 erfgoed. Wijnand Galema van Post ’65 Movement Rotterdam ging daarna in gesprek met de zaal.

Dit Roterodamum Café is georganiseerd in samenwerking met Open Monumentendagen Rotterdam.

 

Oproep

De gemeente Rotterdam heeft een inventarisatie opgestart van gebouwen uit de periode 1965-1990. De inventarisatie zal te zijner tijd gevolgd worden met analyses en waarderingen. Ruim 400 foto’s van gebouwen, wijken, ensembles, (omgevings-)kunst, infrastructuur en groene inrichting uit de post ’65 jaren zijn al bij elkaar gebracht op het digitale platform wakelet.com. Ieder project is voorzien van links met verdere informatie over actuele ontwikkelingen, (eventuele) monumentenstatus, sloop of transformatieplannen etc. Het platform is interactief en staat open voor jouw toevoegingen! wakelet.com/@post65010.