logo

Voorlezen namen Rotterdamse Holocaust slachtoffers

De namen van zevenduizend Rotterdamse Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord, worden op 30 april tussen 04.00 en 18.00 uur op het Grotekerkplein voorgelezen. Zo’n honderd namenlezers lezen op het plein voor de Laurenskerk veertien uur lang de namen van de nazislachtoffers voor.

De Shoah, de vernietiging, ook wel Holocaust genoemd, was de systematische Jodenvervolging door de nazi’s voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. 6 miljoen Europese Joden werden vermoord, voornamelijk in concentratiekampen.

Zevenduizend van hen kwamen uit de regio Rotterdam. Voor het eerst worden alle namen in het openbaar voorgelezen door vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, religies en politieke partijen. Sinds 1984 wordt in de Laurenskerk de jaarlijkse herdenkingsdienst georganiseerd rond Jom Hasjoa. Deze dag herinnert aan de opstand van Joden tegen de nazi’s in het getto van Warschau in 1943.

Om 19.00 uur vindt in de Laurenskerk de jaarlijkse Holocaust-herdenking van Rotterdam plaats.
In deze herdenking wordt de moord op joodse burgers tijdens de nazi-tijd herdacht. Ook wordt stilgestaan bij slachtoffers die nog steeds tijdens conflicten wereldwijd worden gemaakt. Deze herdenking is voorbereid door leden van kerken, parochies en de joodse gemeenschap in Rotterdam samen met de gemeente Rotterdam. In deze dienst zal Job Cohen een toespraak houden.