logo

Update restauratie Bijenkorf Beeldengroep

In 2022 bestond Roterodamum 75 jaar. Om dit jubileumjaar kracht bij te zetten en een bijzonder ‘cadeau’ terug te geven aan de stad, heeft Roterodamum het initiatief genomen voor de terugplaatsing van een bijzonder monumentaal historisch kunstwerk: de ‘Bijenkorf gevelsteen’. De crowdfundingactie is voor de zomer van 2022 succesvol afgesloten. Het laatste traject van fondsenwerving vond de laatste maanden van 2022 plaats. Begin 2023 is de opdracht tot restauratie gegeven en we hopen dat de plaatsing van het gerestaureerde kunstwerk op de Coolsingel in 2023 een feit zal zijn.

Er is nog geen datum bekend waarop het kunstwerk op de Coolsingel geplaatst gaat worden. De restauratie is een ingrijpende klus die meer tijd in beslag neemt dan gedacht. Als er meer nieuws is over de terugplaatsing zullen we dat melden op deze site, in de Kroniek of de digitale nieuwsbrief. Donateurs ontvangen ook een uitnodiging voor de uiteindelijke onthulling op de Coolsingel.

De Bijenkorf Beeldengroep is een geweldig monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog. Roterodamum heeft heel veel positieve reacties ontvangen op de actie. Een paar voorbeelden van reacties van enthousiaste donateurs:

  • ‘Indrukwekkend brok vooroorlogs beeldhouwkunst én verwijzing naar een van de mooiste warenhuizen ooit gebouwd’.
  • ‘Een goed initiatief van Roterodamum door wéér een uniek puzzelstukje in de leerzame geschiedenis van Rotterdam te leggen’.
  • ‘De renovatie van de Coolsingel is dan helemaal compleet afgerond met de terugplaatsing van de mooie gevelsteen van de oude Bijenkorf’.
  • ‘Het laatste wat rest van die prachtige oude Bijenkorf mag niet verloren gaan – en hóórt in Rotterdam’!
  • ‘Ik heb de oude Bijenkorf nog mogen meemaken. Ik heb de bouw van de nieuwe elke dag gevolgd tot en met de plaatsing van de Rock & Roll tulp’.
  • ‘Het “waarom en hoezo” van mijn warme relatie met Rotterdam is ook mij niet helemaal duidelijk, maar ik voel ‘m al héél lang’!
  • ‘Op elke hoek van de straat een mooi kunstwerk, dat is wat Rotterdam nodig heeft’!

Meer over de steen

Het huidige gebouw van warenhuis De Bijenkorf is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Rotterdam. Toch denken veel oudere Rotterdammers met nostalgie terug aan het prachtige glazen ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Willem Dudok dat voor de oorlog op de Coolsingel stond. Aan de gevel van dit gebouw prijkte van 1930 tot 1960 de bijzondere beeldengroep.

Dit gevelkunstwerk, getiteld De werkende mens, is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde in opdracht van de Bijenkorf. De beeldengroep geeft een heroïsch beeld van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.

Helaas is het warenhuis door oorlogsgeweld gedeeltelijk verwoest en werd het later helemaal gesloopt toen het warenhuis een nieuw pand kreeg, iets verderop op de Coolsingel. De gevelsteen is – wonder boven wonder – het enige overblijfsel. Het is dan ook terecht dat dit unieke kunstwerk terug komt nabij de plek waar het oorspronkelijke oude Bijenkorfgebouw ooit stond: prominent op de vernieuwde Coolsingel.

De kunstenaar

De beeldengroep is ontworpen door Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939). Hij werd vooral bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekend tekenaar en graficus.

De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwersatelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten. Hij heeft beelden vervaardigd voor o.a. de Bijenkorf in Rotterdam en Den Haag, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, het voormalige hoofdpostkantoor, nu bibliotheek in Utrecht. Zijn werk loopt parallel met de bloeitijd van de Amsterdamse School.

page8image50317968

Doneren blijft mogelijk

De crowdfundingactie op VoordeKunst is afgesloten. Maar doneren is nog altijd mogelijk. Wilt u nog een bijdrage doen dan kan dat door uw donatie over te maken op het rekeningnummer NL07INGB0000077300 van Historisch Genootschap Roterodamum onder vermelding van: Donatie Bijenkorfsteen.

Historisch Genootschap Roterodamum heeft de culturele ANBI status waardoor het fiscaal aantrekkelijk kan zijn om te doneren of te schenken. Meer informatie vindt u op de pagina: doneren en schenken.

Naamsvermelding

Op deze pagina leest u wie tijdens de crowdfundingactie een donatie gedaan heeft van 50 euro of meer.

 

  • Visualisatie: Frans Blok/ 3Develop
  • Ontwerp sokkel: Jan Konings