logo

Interessant Roterodamum Café over architectenbureau De Roos en Overeijnder

do 15 juni 2023

Op 15 juni heeft Han Timmer na de Algemene Ledenvergadering van Roterodamum een lezing gegeven over het Rotterdamse architectenbureau De Roos en Overeijnder: over bouwen voor havenbaronnen en arbeiders.

Het Rotterdamse architectenbureau van Herman de Roos (1875-1942) en Willem Overeijnder (1875-1941) gold in de eerste helft van de twintigste eeuw als een van de bekendste en grootste van de stad. Na de oprichting van het bureau in 1895 timmerden ze aan de weg met herenhuizen in de modieuze neorenaissancestijl en gezondheidskolonies.

Ze bouwden representatieve kantoorgebouwen voor havenbaronnen, herenhuizen voor gegoede burgers, tuindorpen voor arbeiders en schoolgebouwen voor de jeugd. In Rotterdam staat nog steeds een aantal beeldbepalende gebouwen van hun hand, waaronder verschillende beschermde monumenten. Daarnaast bouwde het bureau in Rotterdam enkele scholen, het Sportfondsenbad en het iconische ‘Kasteel’, het stadion van voetbalclub Sparta. Als bekende Rotterdamse architecten werden ze uitgenodigd voor de prestigieuze prijsvragen voor het stadhuis, de beurs en de Bijenkorf. Hun landelijke betekenis ligt in hun bijdrage aan de volkswoningbouw.

Han Timmer heeft een boek geschreven over het architectenbureau waarin voor het eerst een uitgebreid overzicht van hun oeuvre en een beknopte schets van hun leven wordt gegeven. Timmer studeerde in 1988 af aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij deed architectuurhistorisch onderzoek aan het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence. Zijn onderzoek richt zich met name op de negentiende en twintigste eeuw. Hij schreef artikelen over verscheidene architecten en publiceerde eerder een monografie over Henri Evers in de BONAS-reeks.