logo

TIPS – Jazz in Rotterdam

Herbert Behrens, Jazz concert in Rotterdam, collectie Nationaal Archief #CC0

Jazz in Rotterdam De soundtrack van een zinderende stad  1919-1945 

Expositie vanaf 27 april t/m 8 september 2019 te zien in de Rodezand Zaal van Museum Rotterdam.

Op 5 mei 1919 maakten de Rotterdammers kennis met een nieuw geluid: jazz!

Museum Rotterdam viert het honderdjarig bestaan van deze populaire muziekstroming met een mini-expo over het, zowel beroemde als beruchte, jazzverleden van Rotterdam. Jazz in Rotterdam vertelt over de opkomst van jazz vanaf het interbellum tot en met de bezettingsjaren van pioniersstad Rotterdam.  Jaar na jaar trekt Rotterdam de beste jazzmusici van over de hele wereld! Jazz heeft echter een grotere rol in het culturele uitgaansleven van de stad dan alleen muziek. Zo maakt de bezoeker in de mini-expo o.a. kennis met de roaring twenties. In deze bewogen periode ontpopte de havenstad Rotterdam zich tot een swingende metropool gevuld met vele theaters, bioscopen en danspaleizen. De culturele elite, havenarbeiders, vrijgevochten vrouwen en internationale bezoekers:  iedereen vond elkaar in het Rotterdamse uitgaansleven. Rotterdamse jazzmusici ontplooiden zich tot een internationaal niveau en in de jaren ’30 groeide het aantal jazzconcerten tot een historisch hoogtepunt waarbij er werd geswingd in legendarische dancings zoals Pschorr, Lybelle, La Gaîté en de Cosmopoliet. Tot de Tweede Wereldoorlog zich aankondigde.

In mei 1940 veranderde de Duitse oorlogsmachine het hart van Rotterdam in een geblakerde vlakte. Dansen en jazz werd verboden, maar de bezetter wist de jazz niet plat te gooien! Vooral de Joodse jazzmusici moesten het ontgelden en werden slachtoffer van het naziregime. De Rotterdammer had (gelukkig) maling aan het verbod en het aantal jazzconcerten bereikte in de oorlogsjaren een kwantitatief en kwalitatief hoogtepunt. Wat de Duitsers niet lukte, gebeurde vreemd genoeg na de grimmige laatste Oorlogswinter en de bevrijding. Jazz verdween uit de havenstad tot het eind van de jaren ’40.  Hoe dat kon? Je ziet het op de expositie Jazz in Rotterdam.

In samenwerking met gastcurator Hans Zirkzee, auteur van het bekroonde boek ‘Jazz in Rotterdam’, toont Museum Rotterdam de geschiedenis van de Jazz in Rotterdam. Objecten, beelden, affiches, films en, natuurlijk, muziek roepen de sfeer op van een zelfbewuste wereldstad in opkomst die alles wat nieuw is enthousiast omarmt.

Ter ere van 100 jaar jazz in Rotterdam bundelen het museum, Jazz International Rotterdam, LantarenVenster en North Sea Round Town deze lente hun krachten. Dit zal resulteren in een rijke en volle Jazzagenda in de stad. Meer informatie volgt.  Kijk op www.museumrotterdam.nl