logo

Roterodamum Café – over Nieuwe Maasparcours & Kunst op de Binnenrotte

do 16 april 2020

Het Roterodamum Café op donderdag 16 april vindt plaats in Boekhandel Donner. Er staan twee onderwerpen op het programma:

Jan Oudenaarden en Frans Meijer nemen je mee over het Nieuwe Maasparcours, de 28 km lange route langs de rivier dwars door de stad.

Daarna vertelt Ben Zegers, beeldend kunstenaar en docent Rietveld Academie, over zijn kunstwerk op de Binnenrotte.

Nieuwe Maasparcours

Het Nieuwe Maasparcours is een route van 28 km langs de oevers van de Maas. Bij een rondgang werkt het parcours als een snoer van bijzondere architectuur, historische gebeurtenissen en interessante vergezichten. Frans Meijer, bestuurslid van Roterodamum, was samen met de bekende Rotterdamse schrijver en publicist Jan Oudenaarden in 2014 initiatiefnemer van dit project. Het eerste resultaat was een mooie handzame kaart. Inmiddels zijn er in de afgelopen jaren 200.000 van deze kaarten verspreid, zowel het Nederlands als in het Engels. Sinds kort maakt het Nieuwe Maasparcours ook deel uit van de app Rotterdam Routes.

Nieuwe sculptuur op de Binnenrotte

De Rotterdamse kunstenaar Ben Zegers heeft een ontwerp gemaakt voor een nieuwe sculptuur op de Binnenrotte. De sculptuur heeft de vorm van twee elegant gedraaide aluminium voeten, die op afstand van elkaar worden geplaatst. Het kunstwerk verwijst naar het ontstaan van de stad rond de nu onzichtbare ‘dam’ in de Rotte én naar de aloude functie van de plek als marktplaats. Het kunstwerk vormt daarmee de afsluiting van de vernieuwde inrichting van de Binnenrotte. Ook vieren we in 2020 dat de Dam in de Rotte daar 750 jaar geleden werd aangelegd.

  • Locatie: Boekhandel Donner
  • Inloop vanaf 17.00 uur, aanvang lezingen 17.30 uur
  • Tip: Aansluitend is er de mogelijkheid om voor eigen rekening iets te eten in het naastgelegen Donner Café.

Foto: Artist impression van het beeld van Ben Zegers ‘Iedereen is dood behalve wij’. Copyright: 3D Capacity.