logo

Open Monumentendagen

za 9 september 2023

Rotterdamse monumenten openen hun deuren voor het publiek op zaterdag 9 en zondag 10 september. Het thema is Levend erfgoed. Dit jaar vieren we dat 20 jaar geleden het UNESCO-verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. 
Immaterieel erfgoed zijn culturele tradities, ambachten en vaardigheden die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd én de persoon die het beoefent. Vaak reflecteren onze monumenten dit immateriële erfgoed al vanuit hun (historische) functie, maar dit jaar maken we levend erfgoed extra zichtbaar tijdens Open Monumentendag Rotterdam.

Voorbeelden van immaterieel erfgoed dat verbonden is met Rotterdam zijn onder andere het Zomercarnaval, de kapsalon (het gerecht), São João Baptista, de Militaire Taptoe, papierscheppen en ook Aktiegroep Het Oude Westen.

Op zondag 10 september om 12.00 uur organiseert Roterodamum een Roterodamum Café in Verhalenhuis Belvédère. Het Verhalenhuis aan de Rechthuislaan op Katendrecht is al meer dan een decennium lang dé plek in Rotterdam waar immaterieel erfgoed verzameld, bewaard en gekoesterd wordt.

Meer informatie over het programma van dit Roterodamum Café op 10 september

Meer informatie: Open Monumentendagen Rotterdam