logo

Restauratie Bijenkorf-gevelsteen in volle gang

In 2022 bestond Roterodamum 75 jaar. Om dit jubileumjaar kracht bij te zetten en een bijzonder ‘cadeau’ terug te geven aan de stad, heeft Roterodamum het initiatief genomen voor de terugplaatsing van een bijzonder monumentaal historisch kunstwerk: de ‘Bijenkorf gevelsteen’.

Voor de restauratie van de steen zijn heel veel donaties en giften binnengekomen. De crowdfundingactie is voor de zomer van 2022 succesvol afgesloten. Het laatste traject van fondsenwerving vond de laatste maanden van 2022 plaats.

Begin 2023 is de opdracht tot restauratie gegeven. Restauratiebedrijf Meesters In is op dit moment bezig met de demontage van de steen. In mei is een constructieberekening uitgevoerd voor de betonfundatie van het monument. De afdekplaat is inmiddels verwijderd. Verder worden de ankers uitgeboord en wordt de roestende wapening aan de bovenzijde vrij gehakt van het zandsteen. Vanuit een groeve in Duitsland worden de blokken Obernkirchener zandsteen getransporteerd naar de werf om daaruit nieuwe afdekkers te produceren.

Het gevelkunstwerk ‘De werkende mens’ is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde (1869-1939). De beeldengroep prijkte van 1930 tot 1960 aan de gevel van het glazen ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Willem Dudok dat voor de oorlog op de Coolsingel stond. Helaas is het warenhuis door oorlogsgeweld gedeeltelijk verwoest en werd het later helemaal gesloopt toen het warenhuis een nieuw pand kreeg, iets verderop op de Coolsingel. De gevelsteen is het enige overblijfsel. Het is dan ook terecht dat dit unieke kunstwerk terugkomt nabij de plek waar het oorspronkelijke oude Bijenkorfgebouw ooit stond: op de vernieuwde Coolsingel.

De steen geeft een heroïsch beeld van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.

De restauratie blijkt een ingrijpende klus die meer tijd in beslag neemt dan gedacht. Er is nog geen datum bekend waarop het kunstwerk op de Coolsingel geplaatst gaat worden. Als er meer nieuws is zullen we dat melden op roterodamum.nl, in de Kroniek en in de digitale nieuwsbrief.