logo

Sloop dreigt voor Voorhoeve van Muyden

Roterodamum heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om het boerderijencomplex de Voorhoeve van Muyden aan het Toepad 64 de status van gemeentelijk monument toe te kennen.

Sloop dreigt

De 114 jaar boerderij in de wijk De Esch wordt binnen een maand te worden gesloopt om plaats te maken voor een uitbreiding van de Van Ghentkazerne. Bewoners zijn in het geweer gekomen om het historische pand te redden.

Tot in de jaren vijftig werd de Nesserdijk langs polder De Esch gekenmerkt door lintbebouwing met tal van dijkhuisjes en een eigen schooltje. Het buurtschap werd Kralingeroord genoemd. In de polder achter de dijk stonden historische boerderijen. Dat landschap is grotendeels verdwenen. Door de dijkverhoging na de Watersnoodramp van 1953 en de bouw van de Van Brienenoordbrug in de jaren zestig werd bijna alle bebouwing gesloopt.

Nu dreigt er ook sloop voor een van de laatste boerderijen in het gebied, de Voorhoeve van Muyden aan het Toepad. De hoeve stond ooit aan de voorzijde van de buitenplaats Muyden, die in de jaren zestig werd opgeofferd voor de bouwwerkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug. De voorhoeve is het laatste historische woonpand aan het Toepad.

Overgedragen aan Rijksvastgoedbedrijf

De boerderij werd nog lange tijd bewoond, tot hij jaren geleden werd overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf voor een uitbreiding van de Van Ghentkazerne. Die uitbreiding had te maken met de mogelijke komst naar Rotterdam van het Amerikaanse militaire distributiebedrijf SDCC in 2005. In 2005 had de boerderij nog een woonbestemming, maar toen werd uitgegaan van een verandering naar militaire bestemming. Ondanks dat het SDCC uiteindelijk naar Duitsland verhuisde, bleef de voorhoeve in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Na het einde van de bewoning volgde jarenlange leegstand en verwaarlozing. En nu geeft het Ministerie van defensie aan dat er binnenkort gesloopt zal worden.

Aanvraag voor gemeentelijk monument

Gerard Jan van Leer en andere omwonenden proberen de boerderij te redden van sloop. Van Leer: “Het is een van de laatste restanten van een groot landgoed. Daarnaast ligt de boerderij tegenover de Joodse begraafplaats en vormt het samen daarmee nog een laatste stukje gebied zoals het vroeger was. Het is heel erg belangrijk om zo’n stukje authentiek Rotterdam te behouden.”

Historisch Genootschap Roterodamum heeft inmiddels een aanvraag ingediend om het gebouw tot gemeentelijk monument te verklaren. Maar de tijd dringt en het is letterlijk vijf voor twaalf. Als de reddingspoging niet lukt, zou een van de weinige nog bestaande polderboerderijen in Rotterdam verdwijnen.

In de brief die naar het college van b&w is gestuurd lees je meer over de architectonische -, zeldzaamheid- en stedenbouwkundige waarde van het complex.

Kijk ook dit item op Rijnmond.nl.

De boerderij in de huidige staat. De ramen zijn dichtgetimmerd, er zijn hekken rond het complex geplaatst en binnen een maand wil Defensie tot sloop overgaan.