logo

Roterodamum Café over Tuschinski

do 18 maart 2021

Op 18 maart organiseert Roterodamum een digitaal Roterodamum Café over Abraham Tuschinski. Deze Poolse kleermaker, die aan het begin van de 20e eeuw naar Rotterdam kwam, groeide uit tot de bioscoopmagnaat van Nederland. Tuschinski opende in 1911 zijn eerste bioscoop in Rotterdam: Thalia. In de jaren volgden in diezelfde stad Cinema Royal, Scala, Olympi en het luxueuze Grand Thèâtre.

Voor dit café is samenwerking gezocht met de Stichting Tuschinski Rotterdam in de persoon van Gea van der Spek, bestuurslid en de kunstenares Anne-Mercedes Langhorst. Deze stichting is bezig met de realisatie van een kunstwerk in nieuwe Tuschinskipark bij de woonwijk Little C. bij de Coolhaven.

Na de inleiding van Paul van de Laar zullen beide dames ons alles vertellen over dit eerbetoon aan Abraham Tuschinski en de voortgang van het project.

Arie van der Krogt, die in 2018 een heel programma heeft gewijd aan het werk en leven van Tuschinski, is gevraagd om twee nummers uit dat programma te zingen.

Tijdstip 17.00 tot 18.00 uur via YouTube.

Klik op 18 maart tegen 17.00 uur op deze link https://youtu.be/rXHR_VkqSP4. Wanneer je naar die pagina gaat, telt het programma automatisch af tot de start van de bijeenkomst. Het is ook mogelijk om via dezelfde link op een later moment te kijken.

Tuschinski Theater: Interieur: Bordes ontvangsthal op de begane grond foto: Martin Alberts Collectie: Stadsarchief Amsterdam

Tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940 werden al zijn bioscopen in die stad vernietigd, en ook zijn huis aan de Coolsingel. Tuschinski werd naar Auschwitz gedeporteerd, alwaar hij op 17 september 1942 werd geëxecuteerd.

In Amsterdam is nog wel een Tuschinski theater. Eind februari riep een panel van deskundigen van de Britse editie van Time Out Magazine dit theater in de Amsterdamse Reguliersbreestraat uit tot ‘mooiste bioscoop in de wereld’.

(Foto boven artikel komt uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam: Pompenburgsingel met het Grand Theatre. Abraham Tuschinski stichtte hier Rotterdams eerste avant-gardebioscoop Studio 32).