logo

Lezing over Rotterdamse gebedshuizen: meld je nu aan

do 2 juni 2022

Speciaal voor de Rotterdam Architectuur Maand verzorgt architectuurhistoricus en kerkbouw-specialist Herman Wesselink op 2 juni een lezing over Rotterdamse gebedshuizen.

De stad Rotterdam is tot op heden zeer rijk aan diverse gebedshuizen, ondanks dat er bij de verwoestingen in mei 1940 en de grootschalige sloop in de jaren ’60 en ’70 veel van verloren zijn gegaan. In deze lezing worden de religieuze gebouwen van Rotterdam uitgelicht aan de hand van de architectuur en de stedenbouwkundige situering. Daarbij zal ook worden ingegaan op de veelzijdige bevolkingssamenstelling in de havenstad, die een pluriformiteit aan religies en gebedshuizen heeft gebracht. Zowel de oudste als jongste nog bestaande gebouwen zullen besproken worden en ook de verdwenen gebouwen komen aan de orde.

Wesselink promoveerde in 2018 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het onderwerp bedreigde kerkgebouwen uit de periode 1800-1970. Hij levert een belangrijke bijdrage aan de kennis over religieuze gebouwen in Nederland, onder meer met een database, artikelen, rondleidingen en lezingen.

Roterodamum organiseert deze lezing in samenwerking met Bureau Monumenten en Cultuurhistorie van de gemeente Rotterdam.

  • Waar: St Mary’s Church, Pieter de Hoochweg 131, 3024 BG Rotterdam
  • Hoe laat: 19.00 – 20.00 uur
  • Er is plaats voor 100 personen. U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier:

Aanmeldformulier Lezing over Rotterdamse gebedshuizen 2 juni 2022

Dit aanmeldingsformulier is voor de lezing over Rotterdamse gebedshuizen op 2 juni 2022
Er is plaats voor 100 mensen. Het verzoek is om voor elke bezoeker apart dit formulier in te vullen.

Ja, ik meld me aan

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

‘Heilige huisjes’

Kerken, moskeeën, tempels en synagogen organiseren activiteiten door de hele stad. Dit doen zij onder de titel ‘Heilige Huisjes’ van 28 mei tot en met 4 juni 2022. Doel van het programma is om Rotterdammers kennis te laten maken met religieuze gebouwen in de stad.

Rotterdammers kunnen verschillende gebedshuizen ontdekken in een breed programma. Zo organiseert de Michaëlkerk een lezing over organische architectuur en zijn er rondleidingen door de Mevlana Moskee, Eritrees-Orthodoxe Kerk, boeddhistische tempel Phuntsok Chö Ling en de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente. Verhalenhuis Belvédère organiseert tours langs gebedshuizen op Zuid.

Het volledige programma staat op: heiligehuisjesrotterdam.nl. Met de hashtag #heiligehuisjesrotterdam worden ook op sociale media berichten gedeeld en worden Rotterdammers gevraagd mee te praten over de toekomst van religieuze gebouwen.

Het initiatief van ‘Heilige huisjes’ komt van de gemeente Rotterdam en De Kerkvernieuwers. De gemeente heeft sinds 2020 de Aanpak religieuze gebouwen dat als doel heeft te werken aan een duurzame toekomst voor deze gebouwen. De Kerkvernieuwers vormen een stichting die zich landelijk inzet voor maatschappelijk gebruik van kerkgebouwen.

Foto: Rubén Dario Kleimeer