Dag van de Rotterdamse geschiedenis
za 25 juni 2022
Historisch Genootschap Roterodamum nodigt je van harte uit voor de Dag van de Rotterdamse geschiedenis op 25 juni in de Laurenskerk. Op 25 juni vieren we dat Roterodamum 75 jaar bestaat.
De dag van de Rotterdamse geschiedenis start om 10.30 uur. In de kerk vindt een feestelijk programma plaats. Toegans is gratis, Iedereen is welkom.
Opening 10.30 uur
- De opening vindt plaats in het koor van de kerk. Ton Wesselink, voorzitter van Roterodamum, heet iedereen welkom. Kinderkoor Prettig Weekend zingt -in samenwerking met kinderen uit Oekraïne onder leiding van Maria Dimova- een echt Rotterdams lied.
Informatiemarkt in de wandelgangen 10.30 – 16.00 uur
- In het zogenaamde schip van de kerk vind je allerlei kramen met informatie van organisaties die betrokken zijn bij de Rotterdamse geschiedenis en het erfgoed. Dus wil je meer informatie over de stad, objecten of boeken over Rotterdam of wil je horen over hoe alles gearchiveerd wordt dat te maken heeft met de geschiedenis van Rotterdam? Maak dan een rondje door de kerk. Een overzicht van de deelnemers vind je op deze pagina.
Muziek
- Orgelspel op meerdere momenten van de dag klinkt uit één van de orgels muziek van Bach, Bartok, Franck of Mozart. De orgels worden op deze speciale dag bespeeld door Roterodamum-lid Wytze Patijn, die daarbij begeleid wordt door zijn orgeldocent Wouter Blacquière, voormalig organist van de Paradijskerk op de Nieuwe Binnenweg.
- Rotterdams Symfonisch Blaasorkest Tussen 12.00 – 13.00 uur treedt het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest op. Een gezelschap van ongeveer 50 amateur muzikanten uit Rotterdam-Zuid.
Uitreiking Dutilhprijs 13.30 – 15.00 UUR
- Om 13.30 start de prijsuitreiking voor het beste boek over Rotterdam van de afgelopen twee jaar. De nieuwe juryvoorzitter Abdelkader Benali zal de keuze van de jury toelichten waarna burgemeester Aboutaleb de prijs uitreikt aan de winnaar van 2022. Na een kort interview van Abdelkader Benali met de winnaar is er een borrel voor de genodigden.
Rondleidingen
- Over de Laurenskerk zelf is natuurlijk veel te vertellen en op deze bijzondere Dag van de Rotterdamse geschiedenis kunnen bezoekers met een gids mee de toren beklimmen, een rondgang langs de praalgraven of uitleg krijgen over de nissen waar de verschillende wereld-religies die in Rotterdam beleden worden zijn uitgelicht.
Films en lezingen
- Stichting Rotterdam is vele Dorpen (SRivD) presenteert haar nieuwe korte documentaire: ‘De Dorpen van Rotterdam’, die op die dag in première gaat. ‘Open Rotterdam’ heeft een documentaire gemaakt over een aantal heel verschillende plekken in Rotterdam. Ferrie Weeda ging op bezoek in Delfshaven, Hoek van Holland, Rozenburg, IJsselmonde en Charlois. Hij sprak met vrijwilligers van historische verenigingen en passanten over de geschiedenis en het erfgoed van de stad waarop ze zo trots zijn. Historische fragmenten en op straat gemaakte beelden wisselen elkaar af. In 10 minuten krijgt de kijker een eigentijds beeld van de dorpen van Rotterdam. Gedurende de hele dag wordt deze film afwisselend met een lezing of de films van Bas Romeijn in een aparte ruimte getoond.
- John Tholen, de conservator van de erfgoedcollecties van de Centrale Bibliotheek geeft een lezing over de Erasmusboeken die ooit in de kerk lagen
- Matthijs Dicke vertelt meer over het historisch kinderboek ‘Van Rotta tot Roffa’ dat Roterodamum uitgeeft ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan.
Roterodamum Café
- De dag wordt afgesloten met een bijzonder Roterodamum Café met unieke Rotterdamse beelden uit het archief van het Instituut voor Beeld en Geluid, gepresenteerd door directeur Eppo van Nispen.
Je bent van harte welkom, alleen of samen met je familie of vrienden.
Wil je een print maken van het programma klik dan hier.