logo

Kunst tussen de ruïnes

Dolf Henkes, Verwoeste haven, 1985-1986, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking: J. Schafthuizen 1990.

Stap in de Rotterdamse kunstwereld tijdens de Tweede Wereldoorlog door een bezoek aan de presentatie ‘Kunst tussen de ruïnes’ in Depot Boijmans Van Beuningen. De presentatie toont een rijke selectie schilder- en tekenwerk plus enkele sculpturen uit de collectie. Het is werk van grotendeels Rotterdamse makers, zoals Wally Elenbaas en Dolf Henkes. Ze vertellen het verhaal van hun tijd: een wereld op drift, verwarring, bombardementen, ruïnes en onverwachte momenten van schoonheid. Veel werk is lang niet te zien geweest.

Hoe verliep het leven voor Rotterdamse kunstenaars in de nasleep van het bombardement op 14 mei 1940? Hoe overleefden zij? En voor welke onmogelijke keuzes kwamen zij te staan? Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt: gedurende de bezetting bloeide de kunstwereld op.

De gelijknamige online interactieve stadskaart en het boek De vuurvogelgeneratie voeren je mee terug in de tijd en tonen je de stad tijdens WOII. Op de online, interactieve kaart staan vele historisch relevante punten, plaatsen en gebouwen die een rol spelen in de kunstwereld in Rotterdam tijdens de bezettingsjaren. Wat is er nog over? Wat valt er nog te zien? De kaart biedt inspiratie tot het ondernemen van wandelingen door Rotterdam die je terugbrengen in de tijd.

Lees hier meer https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/kunst-en-ruines