logo

Van Rotta tot Roffa in het Stedelijk Museum

We zijn er zeer trots op dat het historisch kinderboek dat Roterodamum vorig jaar cadeau heeft gedaan aan alle kinderen in groep 7, geselecteerd is als een van de best verzorgde boeken uit 2022. ‘Van Rotte tot Roffa is tot eind december 2023 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam op de tentoonstelling ‘De best verzorgde boeken 2022’.

Ieder jaar presenteren het Stedelijk en de Stichting De Best Verzorgde Boeken de mooiste boeken van het afgelopen jaar. Tot eind december zijn de 33 boeken te zien die de vakjury selecteerde uit 262 inzendingen. Ze zijn gekozen op ontwerp, druk- en bindtechniek, lithografie en opdrachtgeverschap.

Het juryrapport over Roterodamums kinderboek ‘Van Rotta tot Roffa’:

Het juryrapport over Van Rotta tot Roffa: ‘In dit charmante boek, een cadeautje van Historisch Genootschap Roterodamum aan alle Rotterdamse leerlingen in groep 7 wordt illustratie krachtig ingezet als taal. Een uitvouwbare leperello als omslag zag de jury wel vaker maar zelden zo effectief ingezet als hier. De illustratie die over de hele buitenkant loopt laat de levendigheid van Rotterdam bij dag zien, met aan de binnenkant de verrassing van de stad bij nacht, waarbij weer heel andere dingen oplichten. Ook in het binnenwerk stelen de illustraties de show, en het kleurenpalet bestaande uit twee fluo-inkten, één PMS en zwart bindt het geheel mooi samen. De balans tussen tekst en beeld is evenwichtig, de toon in beide licht en met gepast humor. Het lettertype voelt wel wat stijfjes en onpersoonlijk, we vroegen ons af of dit de meest passende keuze was. Uitgeeftechnisch vond de jury het een interessant en genereus idee om alle leerlingen van groep 7 een exemplaar te geven, een relatiegeschenk maar dan om te informeren in plaat van te imponeren.’

Het kinderboek is geschreven door Jan Paul Schutten en geïllustreerd door Floor Rieder. Beiden zijn meermalen bekroond voor hun werk.

In Van Rotta tot Roffa nemen twee echte Rotterdammertjes van 2022, Ari en Mo de kinderen mee langs bijzondere gebouwen, standbeelden en plekken waar je normaal zomaar aan voorbij loopt. Het verhaal is leerzaam en grappig om te lezen door de manier waarop Schutten en Rieder aan de slag zijn gegaan met de geschiedenis van Rotterdam.

Meer informatie over de tentoonstelling in het Stedelijk museum hier: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/de-best-verzorgde-boeken-2022

Het juryrapport