logo

Het Rotterdamse trekpaard in Nassauhavenpark

Dertig jaar lang stond Het Rotterdamse trekpaard op het terras van woon-zorgcomplex van Humanitas De Steenplaat. Sinds kort heeft de sculptuur van Gérard Héman een nieuwe plek gekregen in het Nassauhavenpark, naast Villa van Waning. Op 29 september is het werk op de nieuwe locatie onthuld. Ook is er een nieuwe publicatie over het kunstwerk gepresenteerd.

In het kader van het honderdjarig bestaan van bouwbedrijf Van Waning kreeg kunstenaar Gérard Héman (1914-1992) de opdracht een kunstwerk te maken. In 1991 was de sculptuur Het Rotterdamse trekpaard gereed en werd een jaar later geschonken aan de gemeente Rotterdam. Na veel overleg vond het kunstwerk een mooie locatie bij woon-zorgcomplex De Steenplaat, een locatie van Stichting Humanitas.

Dertig jaar later uitte Garrelt van Waning, zoon van Jacob Isaäc van Waning, zijn wens om het beeld in het park rondom Villa van Waning te plaatsen. Het voormalige hoofdkantoor van de firma Van Waning werd, nadat het terrein in 1990 werd onteigend, aangekocht en gerestaureerd door een particulier.

Gérard Héman (Duisburg, 1914-Rotterdam, 1992) werkte als beeldhouwer, schilder en tekenaar. Hij werd geboren in Duisburg, maar verhuisde later naar Schiebroek. Héman was al jong bezig met houtsnijwerk, waardoor de invloed van Duitse barokke volkskunst merkbaar is in zijn werk. In de openbare ruimte van Rotterdam zijn diverse werken van hem gerealiseerd, waaronder de gevelornamenten op het voormalige bankgebouw aan de Coolsingel, momenteel Boekhandel Donner.

Ter gelegenheid van de verplaatsing van Het Rotterdamse trekpaard is een publicatie verschenen waarin zeven auteurs ingaan op zeven aspecten van het werk: het beeld, de maker, de schenker, de (nieuwe) plek, Villa van Waning en kunst op Zuid.

Het boek is verkrijgbaar bij Boekhandel Snoek, Meent 126, voor € 24,95.