logo

Excursie naar het Nationaal Archief & activiteiten in de zomerperiode

Afschaffing slavernij, 1 juli 1863 Kabinet des Konings (Nationaal Archief)

za 15 juni 2019

Op zaterdagmiddag 15 juni bezoeken Historisch Genootschap Roterodamum en Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst tussen 14.00 uur en 17.00 uur het Nationaal Archief. Onder begeleiding van Wim Manuhutu (directeur van het Migratiemuseum Den Haag) en Paul van de Laar (directeur van Museum Rotterdam) wordt de tentoonstelling  Topstukken in perspectief  bezocht met daarbij speciale aandacht voor de stukken rond de Curaçaose slavenopstand van Tula (september/oktober 1795), de afschaffing van de slavernij (1 juli 1863), de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië (27 december 1949) en de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname (25 november 1975).

Beschrijving uit het Nationaal Archief over de berechting en executie van Tula. Archiefinventaris 1.05.12.01 inventarisnummer 121

Beschrijving uit het Nationaal Archief over de berechting en executie van Tula.                         Archiefinventaris 1.05.12.01 inventarisnummer 121

Aansluitend zullen Wim Manuhutu en Paul van de Laar in een presentatie ingaan op deze stukken, de context ervan en de relatie met het heden. Tevens zal er met de verschillende aanwezigen een gesprek worden gevoerd over de betekenis van deze stukken.

De kosten voor deze excursie bedragen € 7,50 inclusief consumpties en toegang tot de tentoonstelling. Aanmelden kan via dit formulier. Er is plek voor maximaal 40 deelnemers aan de excursie (20 vanuit Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst en 20 vanuit Historisch Genootschap Roterodamum) op volgorde van aanmelding. Vanaf Rotterdam Centraal Station kan er die middag gezamenlijk afgereisd worden naar Den Haag.

 

—————————————————————————————–

Aan de eind van de maand juni zal de ‘vernieuwde’ Kroniek bij alle Roterodamumleden in de bus vallen met de aankondiging van de Roterodamum Cafés voor de rest van 2019. In de vakantiemaanden juli en augustus zijn er geen Roterodamum Cafés. Begin september neemt het Historisch Genootschap Roterodamum deel aan de Rotterdamse Open Monumentendag. Meer hierover in de eerste digitale nieuwsbrief na de zomer die op 24 augustus zal verschijnen. Gelukkig is er gedurende de hele zomer erg veel te doen op de vele festivals en evenementen in Rotterdam. Zoals bijvoorbeeld  de grotendeels gratis te bezoeken jazzconcerten in de weken voorafgaand aan het North Sea Jazz Festival (kijk op https://www.rotterdamfestivals.nl/agenda/north-sea-round-town/). En ga vooral ook naar het Museum Rotterdam voor de tentoonstelling Jazz in Rotterdam De soundtrack van een zinderende stad  1919-1945 die te zien is tot 8 september. Wij wensen u een heel fijne zomer en zien u graag weer in het najaar op één van de Roterodamum Cafés.