menu

Roterodamum Café 16 mei – Opbouwdag

Tijdens het Roterodamum Café van 16 mei stond de stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese centraal. Lotte Beese studeerde aan het Bauhaus in Dessau en werkte als architect in Duitsland, Tsjecho-Slowakije en in de Sovjet-Unie. Eind 1934 kwam ze, samen met de Nederlandse architect en ontwerper Mart Stam, met wie ze in Moskou was getrouwd, naar Nederland. Na een periode in Amsterdam, waar ze samen het bureau Stam Beese architecten voerden, kwam Lotte Stam-Beese als stedenbouwkundig architecte in Rotterdam. Ze maakte naam met ontwerpen van nieuwe, modernistische woonwijken, waaronder Kleinpolder, Pendrecht en Ommoord.

De middag startte in de archieven aan de hand van Ellen Smit, architectuurhistoricus en conservator, en Alfred Marks, archivaris, beiden bij het Nieuwe Instituut. Zij toonden materiaal van Lotte Stam-Beese en van architect J.W.C. Boks, ontwerper van onder andere het Bouwcentrum, de locatie van de Opbouwdag op zaterdag 18 mei.

Hanneke Oosterhof over Lotte Stam-Beese

Hanneke Oosterhof over Lotte Stam-Beese

Aansluitend in het auditorium sprak Hanneke Oosterhof, cultuurhistoricus. Onlangs promoveerde zij op Lotte Stam-Beese en schreef het boek ‘Want de grond behoort ons allen toe’. Zij hield een lezing over het leven en werk van Lotte Stam-Beese. Tot slot was de het woord aan Hugo van Velzen, partner bij Flexus AWC. In 2017 heeft hij de Cultuur Historische Verkenning Overschie gemaakt. Hij dook dieper in deze verkenning en in het bijzonder over de totstandkoming van de plannen voor Kleinpolder mede onder regie van Stam-Beese, waaronder de flats bij Oost Sidelinge (ontwerp architecten Wijmer en Breukelman).

Hugo van Velzen over Lotte Stam-Beese

Hugo van Velzen over Lotte Stam-Beese

Lees verder