Erik Brouwer wint Dutilhprijs voor beste boek over Rotterdam
De Dutilhprijs 2024 voor het beste boek over Rotterdam is gewonnen door Erik Brouwer, voor zijn boek Leen Sanders, De bokser die in Auschwitz levens redde.
De jury maakte dat op dinsdagmiddag 18 juni bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis in Rotterdam. Erik Brouwer ontving de prijs uit handen van burgemeester Aboutaleb. Behalve een cheque van € 6.000 ontving de winnaar ook een beeldje van Joep van Lieshout.
Volgens de jury, bij monde van juryvoorzitter Abdelkader Benali, staat in het winnende boek niet Rotterdam centraal maar een bijna vergeten Rotterdammer. Zijn levensverhaal geeft een beeld van een bijzondere, onderbelichte subcultuur in de stad. Het is bovendien een verhaal van doodsverachtende moed, vechtlust en naastenliefde, in een periode waarin de zwartste kanten van de mens hoogtij vierden. Dit ondanks alles hoopgevende verhaal heeft een diepe indruk gemaakt op de jury.
Wij kennen allemaal de bokslegende Bep van Klaveren. Dit boek onthult het fascinerende leven van zijn veel minder bekende tijdgenoot, de Joodse bokser Leen Sanders, die aan het begin van de vorige eeuw als een van de grootste bokstalenten van Europa werd beschouwd. Hij had al internationale faam gemaakt toen hij in 1943 via Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd en bij aankomst door een Duitse bewaker werd herkend als degene die de Duitse kampioen had verslagen. Sanders ontsnapte aan de gaskamer op voorwaarde dat hij in het kamp zou boksen, ter amusement van de nazi’s. De jury was enthousiast over de onopgesmukte, maar tegelijk evocatieve stijl waarin dit boek is geschreven. Daardoor grijpt het verhaal extra aan. Het is te prijzen dat dit tot nu toe onbekende Rotterdamse verhaal, dat een bredere kijk geeft in de Rotterdamse bokscultuur en het bizarre voortbestaan van de bokscultuur in de concentratiekampen, aan de vergetelheid is ontrukt.
De andere genomineerden waren: Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad door Sander Grip & Theo Seesing (Scratch Books 2022), Reuchlins Reis, De Holland-Amerika Lijn en de landverhuizers door Cathalijne Boland (Alfabet Uitgevers 2023), Rotterdam, Een ode aan inefficiëntie door Arjen van Veelen (De Correspondent Uitgevers 2022), De Keien, Rotterdamse studenten tussen handel en verzet 1940-1945 door Merel Leeman (Uitgeverij Atlas Contact 2023) en De vuurvogelgeneratie, Kunstenaars in een verwoeste stad door Sandra Smets (Museum Boijmans van Beuningen 2023).
Het geldbedrag wordt ter beschikking gesteld door de J.E. Jurriaanse Stichting. De prijs wordt uitgereikt sinds 1992, na het afscheid van mr. Jacques Dutilh, een van de oprichters van Roterodamum.
Lees hier het volledige juryrapport: Juryrapport Dutilh prijs 2024