logo

Interessant Roterodamum Café over het Rotterdamsche Trekpaard

do 6 juni 2024

Tijdens het Roterodamum Café op 6 juni in het theater van Boekhandel Donner vertelde Hans Rombouts het verhaal achter het Rotterdamsche Trekpaard en de beeldend kunstenaar Gérard Héman.  

In 2023 verscheen het boek ‘Het Rotterdamse Trekpaard’ over beeld van Gérard Héman. Aanleiding was de herplaatsing van het bronzen Trekpaard in het Nassaupark naast de Villa Van Waning.  

De publicatie van het boek markeerde het moment van ‘de terugkeer van Het Rotterdamse Trekpaard’,  de verplaatsing van het beeld naar de openbare ruimte van de wijk Feijenoord. Het beeld werd in 1992 door de firma Van Waning aan de gemeente Rotterdam geschonken. 

Door de verschillende auteurs wordt in een zevental geïllustreerde hoofdstukjes aandacht besteed aan: Het beeld,  de kunstenaar Gérard Héman, de familie- en bedrijfsgeschiedenis van Van Waning in de Nijverheidstraat, de plaatsing van het beeld op de locatie Steenplaat in 1992. Ook is er aandacht voor het gerestaureerde kantoor van de firma, de tegenwoordige Villa van Waning, een voorbeeld van een herbestemming van een industrieel pand. Na de stedenbouwkundige en landschappelijke aspecten en de geschiedenis van het Nassauhavenpark, de plek waar het beeld nu in 2023 staat, gaat vooraf aan een beschouwing over overige recente kunst op Zuid. Het boekje geeft ook een beeld van de wordingsgeschiedenis en de nieuwe situatie in de wijk Feijenoord.