logo

Deelnemers informatiemarkt 25 juni in de Laurenskerk

za 25 juni 2022

Op de Dag van de geschiedenis van Rotterdam vind je de Laurenskerk allerlei kramen met informatie van organisaties die betrokken zijn bij de Rotterdamse geschiedenis en het erfgoed. Dus wil je meer informatie over de stad, objecten of boeken over Rotterdam of wil je horen over hoe alles gearchiveerd wordt dat te maken heeft met de geschiedenis van Rotterdam? Maak een rondje door de kerk.

Deelnemers zijn bijvoorbeeld het Belasting & Douane Museum, Museum Rotterdam ’40-’45 NU en het Maritiem Museum. Zij geven een impressie van wat te zien in hun collectie. ‘Ook van jou’ laat zien hoe gewerkt wordt aan het toekomstige Museum van de Stad. Met Vergeten Zaken ontdek je de stad langs gevels van voormalige winkels. Platform Wederopbouw vertelt het verhaal van de wederopbouw van Rotterdam.

Of maak kennis met Dig it Up en hun eigentijdse methode om zowel materieel als immaterieel erfgoed veilig te stellen voor volgende generatie. Het Stadsarchief is aanwezig: de medewerkers beantwoorden graag alle vragen over deze Rotterdamse ‘schatkamer’. Ook het Rotterdamsch Leeskabinet is aanwezig. Deze openbaar toegankelijke bibliotheek bestaat al sinds sinds 1859 en bezit naast een collectie bijzondere en oude drukken, een grote collectie boeken over Rotterdam ook de bibliotheek van Elie van Rijckevorsel en nog veel meer.

Stichting Historisch Charlois, Historisch Delfshaven en Museum Overschie vertellen alles over hun werkzaamheden en programma voor de komende tijd. Open Monumentendagen blikt vooruit naar de Open Monumentendagen begin september en 150 jaar Vooruit laten zien wat de komende maanden op het programma staat om de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg te illustreren.

Vereniging de Lijn en RoMeo houden de herinnering aan respectievelijk de Holland Amerika Lijn en de RET levendig en verzorgen rondleidingen en tochten door de stad en verhuren oude trams.

Ook voor kinderen is er van alles te doen. Het Stadsarchief organiseert een teken-workshop voor de kleintjes en een puzzel & quiz met wedstrijdelement over bekende Rotterdamse figuren voor volwassenen. De workshop en een puzzel/quiz lopen de hele dag door. Bij de kraam van het Belasting & Douane is een teken & kleurhoekje waar kinderen een kleurplaat van de mascotte Doerak kunnen maken en het Platform Wederopbouw deelt boekjes met een speurtocht door de stad uit voor kinderen.

Bas Romeijn toont zijn gerestaureerde filmvondsten en je kunt nog heel veel meer bijzondere ontdekkingen doen

Andere deelnemers zijn: Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, Boekhandel Snoek, Scratch Books / Cross Comix, Gilde Rotterdam, Razzia Monument en 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg.