logo

Geschiedenis van het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest

Op de dag van de Rotterdamse geschiedenis op 25 juni in de Laurenskerk geeft het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest een lunchconcert tussen 12.00 en 13.00 uur.

Voor de de 32e editie van de Kroniek heeft Lida Veringmeier een artikel geschreven over de geschiedenis van het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest.

De naam Rotterdams Symfonisch Blaasorkest stamt uit 1993, maar de geschiedenis van het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest gaat uiteindelijk terug tot twee verschillende muziekverenigingen die aan het begin van de 20e eeuw waren opgericht: Euterpe op 2 september 1907 en Arbeiders- muziekvereniging Excelsior in 1913.

Euterpe was een van de negen muzen uit de Griekse mythologie en was in het bijzonder de muze van de fluitspeler. Het vaandel van de vereniging bevindt zich in de collectie van Museum Rotterdam. De ambitie die spreekt uit de naam van arbeiders- muziekvereniging Excelsior werd zowel muzikaal als in omvang waargemaakt: in korte tijd groeide dit gezelschap van 17 naar ruim 60 leden. Onder leiding van dirigent Flip Jordaans maakte het gezel- schap buitenlandse orkestreizen.

De Tweede Wereldoorlog maakt abrupt, maar achteraf bezien gelukkig tijdelijk, een einde aan de ontwikkeling van de beide orkesten: de repetitielokalen werden verwoest of bezet en instrumenten verdwenen. Van spelen kwam lang niets maar de orkesten bleven desondanks wel bestaan.

In de jaren na de oorlog ontstond steeds meer samenwerking tussen de beide orkesten en in 1954 kwam het tot een heuse fusie. Door het optimisme van de Wederopbouw bloeide het orkest in de jaren 60 als nooit tevoren. Onder invloed van de vernieuwingsdrang in die tijd moest de ouderwets aandoende naam arbeidersmuziekvereniging eraan geloven. Het werd Harmonie Orkest Excelsior.

De periode van groei en bloei voor muziekverenigingen vlakte in de loop van de jaren 70 af. Dit leidde opnieuw tot een fusie, ditmaal met de in 1909 opgerichte Rotterdamse Harmonie Kapel. Het gezelschap ging verder onder de naam Harmoniekapel Excelsior, totdat in 1993 het orkest zijn huidige naam kreeg. En zoals de naam al aangeeft, veranderde ook het karakter definitief van harmonie naar een orkest dat symfonische blaasmuziek speelt en niet meer op straat loopt.

Anno 2022 is het blaasorkest een bloeiend orkest met een kleine 50 leden en een modern eigenzinnig reper-toire. Sinds januari 2021 zijn we zelfs weer ‘terug op zuid’ waar we erg gelukkig zijn met onze repetitieruimte in muziekgebouw De Schalmei.

Bij het uitzoeken van de muziek voor 25 juni, heeft het orkest zich laten inspireren door de geschiedenis van Rotterdam aan de Maas. Met werk van Gershwin, Buckley, Dvorak, Roost en Barnes geven zij hun impressie. Nieuwsgierig welke stukken precies? Kom dan vooral luisteren!