Crowdfundingactie Bijenkorfsteen succesvol afgesloten
Er is heel goed nieuws: de crowdfundingactie voor de Bijenkorfsteen is geslaagd. Dankzij bijna 200 donateurs èn een fantastische gift van een anonieme donateur is de teller uitgekomen op ruim 50.000 euro. We zijn heel blij met dit resultaat en willen iedereen die hieraan heeft bijgedragen heel hartelijk bedanken! De reacties zijn hartverwarmend.
Het totale bedrag om de steen te laten restaureren, transporteren en terugplaatsen op een nieuwe sokkel is nu voor 85% behaald. Naast de crowdfundingactie dragen gemeente Rotterdam, verschillende stichtingen, fondsen, organisaties en Roterodamum zelf bij. De laatste 15% hopen we de komende periode nog via andere fondsen of organisaties te mogen ontvangen.
Doneren blijft mogelijk
De crowdfundingactie op VoordeKunst is op 15 mei afgesloten. Maar doneren is nog altijd mogelijk. Wilt u nog een bijdrage doen dan kan dat door uw donatie over te maken op het rekeningnummer NL07INGB0000077300 van Historisch Genootschap Roterodamum onder vermelding van: Donatie Bijenkorfsteen.
Historisch Genootschap Roterodamum heeft de culturele ANBI status waardoor het fiscaal aantrekkelijk kan zijn om te doneren of te schenken. Meer informatie vindt u op de pagina: doneren en schenken.
Wilt u op de hoogte blijven?
De laatste stand van zaken over de restauratie en herplaatsing van de Bijenkorfsteen leest u op: www.roterodamum.nl. Via de digitale nieuwsbrief of volg ons op Instagram, Facebook of Twitter
Tegenprestaties
Als u heeft gekozen voor een tegenprestatie nemen we -indien nodig- contact met u op. Als u dat heeft aangegeven wordt uw naam vermeld op de site en/of in het decembernummer van de Kroniek
Meer over de steen
De gevelsteen is het enige restant van het door het bombardement getroffen warenhuis ‘Magazijn De Bijenkorf’ dat destijds stond ter hoogte van het Churchillplein. Het gebouw is ontworpen door architect Willem Dudok en werd gebouwd in de periode 1928-1930.
Uit de gevel van het modernistische warenhuisgebouw stak een aan beide zijden gedecoreerd zandstenen reliëf, dat een heroïsch beeld geeft van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.
De oude Bijenkorf werd in 1960 gesloopt omdat de Coolsingel werd doorgetrokken en de metro werd aangelegd. De gevelsteen verhuisde naar een distributieterrein van de Bijenkorf in Woerden en is inmiddels overgebracht naar het restauratiebedrijf in Ameide.
De kunstenaar
De beeldengroep is ontworpen door Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939). Hij werd vooral bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekend tekenaar en graficus.
De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwersatelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten. Hij heeft beelden vervaardigd voor o.a. de Bijenkorf in Rotterdam en Den Haag, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, het voormalige hoofdpostkantoor, nu bibliotheek in Utrecht. Zijn werk loopt parallel met de bloeitijd van de Amsterdamse School.
Het is een geweldig monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog.
Visualisatie: Frans Blok/ 3Develop