logo

Uitreiking Dutilhprijs 2022

za 25 juni 2022

Ook benieuwd wie de winnaar wordt van de prijs voor het beste boek over Rotterdam van de afgelopen twee jaar? De jury van de Dutilhprijs heeft de shortlist bekend gemaakt met de vier boeken die kans maken op de Dutilhprijs 2022.

De winnaar ontvangt op 25 juni, op de Dag van de Rotterdamse geschiedenis in de Laurenskerk de Dutilhprijs uit handen van burgemeester Aboutaleb.

Uit de longlist met dertien boeken die de afgelopen twee jaar gepubliceerd zijn over Rotterdam, Rotterdammers en Rotterdamse onderwerpen heeft de jury onderstaande vier boeken genomineerd:

  • Rotterdam in slavernij door Alex van Stipriaan (BOOM uitgevers, Amsterdam)

Rotterdam in slavernij vertelt het verhaal van tot slaaf gemaakte Afrikanen die de gedwongen oversteek naar de Amerika’s maakten, en laat zien wie in Rotterdam betrokken waren bij de slavernij. Dat blijken veel meer mensen geweest te zijn dan alleen de rijke kooplieden en regenten. En ook toen al was slavernij nier voor alle Rotter- dammers iets vanzelfsprekends. Kritische stemmen hebben altijd geklonken, uit Rotterdam en uiteraard uit de kolonies, van bijna onzichtbaar (cultureel) verzet tot grootschalige vormen van opstand. Dit boek onthult een onbekend stuk Rotterdamse geschiedenis. Het lokale perspektief laat zien hoe wijdvertakt de slavernijrelaties waren. Tegelijk toont het in detail hoeveel Nederland daarbij betrokken was en stelt het de vraag wat dat anno nu betekent.

  • Erasmus dwarsdenker door Sandra Langereis (Uitgeverij de Bezige Bij, Amsterdam)

Erasmus is een van de grootste auteurs van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus’ duizenden brieven over onderwerpen als gewetensdwang en drukpersvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet. Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Sandra Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn enorme briefwisseling op de voet te volgen en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Ze toont hem als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met inquisiteurs als met Luther. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een bewogen tijdvak: een eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Deze rijke biografie maakt de actualiteit van geschiedenis invoelbaar. Nooit kwam Erasmus geestiger, slimmer, scherper, dapperder, dwarser, bozer, banger en, in één woord, menselijker in beeld. En niet eerder werd Erasmus’ tijd levendiger voor het voetlicht gebracht dan in deze biografie.

  • De Kralingse Buitenplaatsen van de 16e tot de 21e eeuw, een vergeten Arcadië door Robert J. Ligthelm (Pictures Publishers, Woudrichem)

Ingebed in Rotterdam ligt oostelijk van het centrum de karakteristieke wijk Kralingen. De rijke geschiedenis van Kralingen wordt bepaald door het parel- snoer van buitenplaatsen dat vanaf 1600 ontstond rondom het Kasteel van Kralingen. Van de meer dan 40 buitenplaatsen die er waren, resteren er nog slechts vijf. Dit vergeten Arcadië bepaalt sterk hoe het 21e-eeuwse Kralingen eruit ziet. De buitenplaatsen hadden een aantal unieke kenmerken: de vervlechting van industriële activiteit met bewoning, de zeer sterke rol van immigratiefamilies, het fenomeen ‘kwakelbruggen’ en ‘lease’ buitenplaatsen; alle elementen vinden hun plaats in dit boek. Dit boek presenteert de huizen, de families die er woonden en verhalen die zich achter de voor- deur afspeelden. Voor dit boek is een rijke bron aan beeldmateriaal vergaard, vaak nog nooit eerder gepubliceerd. Veel huizen worden voor het eerst beschreven. Dit boek geeft een unieke inkijk in het Kralingen van de voorbije eeuwen.

  • De jongen die van de Hef dook door Siebe Thissen (Uitgeverij De Meent, Rotterdam)

‘Dit is het verhaal van een jongen die het onmogelijke presteerde en op het nippertje aan de dood ontsnapte. Het is opgebouwd uit precies die elementen die heel lang geleden, ergens in de peilloze diepte van de tijd, de geboorte van fictie mogelijk maakten: er is sprake van een bijzondere daad, van spanning en verlossing, en het publiek krijgt wat het wil: een held.’ – Siebe Thissen, historicus en filosoof. Op 14 januari 1933, midden in de crisisjaren, dook de negentienjarige Lou Vlasblom van een bekende spoorbrug in Rotterdam. Hij zette zich af op de duizelingwekkende hoogte van 67 meter, maakte een lange duikvlucht met twee salto’s en kwam heelhuids in het water terecht. Talloze verslaggevers, columnisten en schrijvers probeerden zijn motieven te duiden, kenden een symbolische betekenis toe aan de sprong. Zo werd een stofwolk van hele en halve waarheden opgetrokken waarin een uniek stadsverhaal vorm kreeg: De jongen die van De Hef dook.

 

Klik hier voor meer informatie over de Dutilhprijs, de jury en de eerdere winnaars.