logo

Abraham Tuschinski wordt geëerd door kunstenares Anne Mercedes Langhorst met een kunstwerk.

Abraham Tuschinski (midden) in zijn theater (foto: Stadsarchief Amsterdam)

Anne-Mercedes Langhorst, de Rotterdamse kunstenares die het initiatief nam voor een kunstwerk dat bioscooppionier Abraham Tuschinski eert en dat tevens een ode aan de Rotterdamse ondernemingsgeest is. Zij vertelt over haar initiatief het volgende:

“Vanaf het moment dat ik de boekpresentatie bijwoonde over het leven van Tuschinski was ik verkocht. Wat een leven, wat een man, wat een visie!! De combinatie van zijn ondernemerschap en zijn artisticiteit is iets dat mij inspireert als kunstenaar die in deze tijd steeds zakelijker moet zijn. Door zijn dromen om ‘het grootste van het grootste’ te realiseren en bezoekers het gevoel te geven dat iedereen een VIP is, was hij ook een ondernemende kunstenaar. Hij had niet alleen een duidelijk beeld over de programmering van de bioscopen, maar ook over hoe het interieur er uit moest zien om bezoekekers onder te dompelen in een glamoureuze wereld. Dit alles inspireerde me om een kunstwerk te maken als een ode aan Tuschinski. Het is voor mij ook een kans om een ode te brengen
aan de ondernemende stad waar ik van houd, Rotterdam. Net zoals Tuschinski ben ik ook niet in Rotterdam geboren, maar sinds ik hier woon ben ik van de stad gaan houden en wil ik me inzetten om van Rotterdam een mooiere plek te maken dan het al is. Tuschinski is ook van Rotterdam gaan houden om allerlei verschillende redenen is hij in de stad gebleven en hij heeft de stad het beste van hemzelf gegeven, wat resulteerde in zijn bioscoopimperium. Een plek waar je weg kon dromen, een plek die voor iedereen toegankelijk was en waar je met alle égards behandeld werd. Met het kunstwerk wil ik mensen bij elkaar brengen en verbinden op Tuschinskiaanse wijze. Een plek met verwijzingen naar zijn beeldtaal, zijn visie, in een modern jasje. Een plek waar mensen kunnen samen komen, iets kunnen organiseren, waar ze kunnen wegdromen en geïnspireerd kunnen raken.

Ik kijk samen met de stichting en *BKOR naar diverse plekken in Rotterdam waar Tuschinski zijn sporen heeft nagelaten. Ik maak in het ontwerp gebruik van de elegante patronen uit zijn interieurontwerpen die veelal te herleiden zijn naar de art deco. Daarnaast zal het element licht/verlichting een subtiele plaats innemen in het kunstwerk. Dit licht zal gevat zijn in vormen of frames van een gepaste en sierlijk metaalsoort, gedacht wordt aan messing.

In dit project werk ik samen met Han Goan Lim (zie foto), *BKOR en de stichting Tuschinski Rotterdam. U kunt op de hoogte blijven, volg ons op facebook: TuschinskiRotterdam.”

Wilt u ons steunen in de ontwikkeling en realisatie? Een donatie op IBAN NL16 SNSB 0907 4517 48 tnv Stichting Tuschinski Rotterdam is zeer welkom. 

*BKOR- Beeldende Kunst in de openbare ruimte Rotterdam. Zij zijn onderdeel van CBK-
https://www.cbkrotterdam.nl/over/ website: www.tuschinskirotterdam.weebly.com