logo

TIPS – De Oude Plantage bestaat 250 jaar!

Op zondag 15 september wordt het 250 jarig bestaan van de Oude Plantage gevierd met een zeer divers programma.

Toelichting programma

Het 250-jarig bestaan van de Oude Plantage wordt gevierd door een bundeling van krachten van het Buurtcollectief De Esch en de stichting Oude Plantage. Locoburgemeester Bert Wijbenga onthult op deze zondag twee borden die geplaatst zijn in de Oude Plantage en waarop informatie over dit bijzondere park is te lezen.

Daarna is er een gevarieerd podiumprogramma met muziek uit vervlogen tijden uitgevoerd door een Barokorkest, zeemansliederen gezongen door een Shantykoor, het popkoor Pur Sang met bekende popliederen, een heuse rockband Virginia Plain en als afsluiting tot half zes de swingband Exobeat.

Er zijn dames in kleding uit vervolgen eeuwen. Circus Rotjeknor laat boeiende stunts zien die een circusartiest moet kunnen. Poppenspeler Wim Noordegraaf geeft een voorstelling in zijn poppenkast. Ook de sport wordt niet vergeten: bij een demonstratie schermen kun je van dichtbij zien hoe die sport bedreven wordt. Voetbalclub Excelsior geeft een voetbalclinic, terwijl de wijk wordt verkend met de paardentram.

September is de Rotterdamse parkenmaand

In september vindt ook de Rotterdamse Parkenmaand plaats waarin de gemeente Rotterdam aandacht vraagt voor de toekomst van de parken in de stad. De stichting De Oude Plantage geeft tijdens het feest informatie over het verleden, heden en de toekomst van de Oude Plantage. Samen met anderen wil de stichting de Oude Plantage verbeteren. De plantage is 250 jaar geleden aangelegd voor alle Rotterdammers. Om die reden is het van belang het park nu weer onder de aandacht van alle Rotterdammers te brengen.

De Stichting heeft zich aangesloten bij het initiatief van Wim Pijbes van Droom en Daad om de kwaliteit van de Rotterdamse parken te verbeteren. Op 14 mei jl. werd door Wim Pijbes een intentieverklaring hierover overhandigd aan wethouder Wijbenga. Het is te hopen, dat het initiatief leidt tot nieuwe energie om de Rotterdamse parken aan te pakken. De stichting heeft zich tevens aangesloten bij het Rotterdamse Parkenoverleg. De hele maand september vieren de Rotterdamse parken de parkenmaand, zie: rotterdamseparken.nl

Foto parkenmaand.2018

De geschiedenis van de Oude Plantage

In  1769 stichtte het bestuur van de stad Rotterdam de Plantage. Het eerste stadspark voor de bewoners van Rotterdam om te wandelen en te genieten. Begin negentiende eeuw liep men via de Boschlaan langs de Maas over de Plantagebrug naar dit park. Later kwam men met een bootje of met een paardenomnibus.

Paardenomnibus van de RTM bij In den Rustwat rond 1900
Paardenomnibus van de RTM bij In den Rustwat rond 1900

De Oude Plantage is, op de Plantage van Schiedam na, het oudste openbare stadspark in Nederland. Het park heeft sinds 1769 veel meegemaakt. Midden 19eeeuw kwam het achter een spoorwegovergang te liggen. De bereikbaarheid van de Oude Plantage werd daardoor verslechterd.  Aan het eind van de oorlog werden in de Hongerwinter door de Wehrmacht en de Rotterdamse burgers alle bomen in de Plantage gekapt en in kachels opgestookt.

Begin 1953 was er de watersnoodramp en later dat jaar verdween ook de spoorweg. Jaren daarna is de Maasboulevard aangelegd en in 1963 is de Oude Plantage opnieuw ingericht naar een ontwerp van de omgevingskunstenaar Joop Beljon. De afgelopen 56 jaar is dit ontwerp steeds uitgekleed. Het park verdient daardoor nu echt een goede opknapbeurt: betere wandelpaden, betere verlichting, mooie beplanting en geen aantasting meer van het groen. Op naar een mooie groene toekomst!

De omgeving van de Oude Plantage

Voor de Oude Plantage is een goede en groene omgeving heel belangrijk. Dat begon al in de 18eeeuw toen de naburige traanstokerij, die enorm stonk, werd gesaneerd. De Oude Plantage is in de loop der eeuwen steeds meer een onlosmakelijk onderdeel van de stad geworden. De groene relatie naar het Kralingse bos is van groot belang.  De Abraham van Rijckevorselweg vormt daarin nog een fikse barrière die moet worden geslecht. Ook de relatie met de stad, langs de rivier moet veel meer aandacht krijgen. Zodat vanuit het centrum een aantrekkelijke groene recreatieve wandelroute langs de Maas ontstaat naar de Oude Plantage.

groene wandelroute langs de maas naar de Oude Plantage

 

Voor meer informatie: