logo

Wapenschild terug aan gevel Villa van Waning

Villa van Waning foto industieel erfgoed
Roterodamum is nauw betrokken bij de restauratie en herbestemming van het voormalige hoofdkantoor van de betonfabriek van Waning door Vincent Taapken. Villa van Waning, het rijksmonument uit 1898 aan de Nijverheidsstraat 53, krijgt een nieuwe bestemming als horecagelegenheid. De restauratiewerkzaamheden zijn ondanks de coronamaatregelen goed op dreef.

Wapenschild

Begin december 2020 is in kleine kring het wapen van Koningin Emma onthuld. Het origineel is een paar jaar geleden tijdens de restauratie gestolen en nooit teruggevonden. Een speurtocht leidde tot een bijna identiek exemplaar uit dezelfde periode, dat op wonderbaarlijke wijze ooit op een boerderij in Friesland was beland.

Kat en hond

Ook werden voor het eerst de replica’s van kat en hond aan weerszijden van de topgevel zichtbaar. De film Villa van Waning | reconstructie kat en hond van Waco betonbouw geeft een beeld van het productieproces. De film laat de reconstructie zien van de 3D print van de ornamenten. De kat en hond zijn eerst digitaal gescand en daarna 3D geprint met cementsteenpoeder. Een unieke reconstructie van de originele 122 jaar oude techniek van cementsteen door firma Van Waning & Co.