logo

Voorhoeve van Muyden wordt hopelijk gemeentelijk monument

De historische boerderij Voorhoeve van Muyden aan het Toepad 64 gaat voorlopig niet tegen de vlakte. Gemeente Rotterdam heeft eind juli laten weten dat zij het complex wil aanwijzen als gemeentelijk monument en is hiervoor de procedure gestart.

Roterodamum heeft het college van burgemeester en wethouders in april gevraagd om het boerderijencomplex de status van gemeentelijk monument toe te kennen. De 114 jaar boerderij in de wijk De Esch dreigde gesloopt te worden om plaats te maken voor een uitbreiding van de Van Ghentkazerne. Bewoners zijn in het geweer gekomen om het historische pand te redden. Roterodamum steunde die actie.

Tot in de jaren vijftig werd de Nesserdijk langs polder De Esch gekenmerkt door lintbebouwing met tal van dijkhuisjes en een eigen schooltje. Het buurtschap werd Kralingeroord genoemd. In de polder achter de dijk stonden historische boerderijen. Dat landschap is grotendeels verdwenen. Door de dijkverhoging na de Watersnoodramp van 1953 en de bouw van de Van Brienenoordbrug in de jaren zestig werd bijna alle bebouwing gesloopt. De hoeve stond ooit aan de voorzijde van de buitenplaats Muyden, die in de jaren zestig werd opgeofferd voor de bouwwerkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug. De voorhoeve is het laatste historische woonpand aan het Toepad.

De boerderij werd nog lange tijd bewoond, tot hij jaren geleden werd overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf voor een uitbreiding van de Van Ghentkazerne. Die uitbreiding had te maken met de mogelijke komst naar Rotterdam van het Amerikaanse militaire distributiebedrijf SDCC in 2005. In 2005 had de boerderij nog een woonbestemming, maar toen werd uitgegaan van een verandering naar militaire bestemming. Ondanks dat het SDCC uiteindelijk naar Duitsland verhuisde, bleef de voorhoeve in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Na het einde van de bewoning volgde jarenlange leegstand en verwaarlozing. Begin dit jaar gaf het Ministerie van defensie aan dat er gesloopt zou gaan worden.

Gerard Jan van Leer en andere omwonenden maakten zich sterk om de boerderij te redden van sloop. Van Leer: “Het is een van de laatste restanten van een groot landgoed. Daarnaast ligt de boerderij tegenover de Joodse begraafplaats en vormt het samen daarmee nog een laatste stukje gebied zoals het vroeger was. Het is heel erg belangrijk om zo’n stukje authentiek Rotterdam te behouden.”

De eerste stap is nu genomen. Op 9 juni heeft de commissie voor Welstand en Monumenten een positief advies gegeven aan het gemeentebestuur. Voordat een definitief besluit wordt genomen over de aanwijzing als gemeentelijk monument worden de eigenaar, belanghebbenden en de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk in de gelegenheid gesteld om hun mening te geven.

In Historiek, het online geschiedenismagazine van begin augustus 2021 staat een artikel van Kevin Prenger over de Joodse begraafplaats aan het Toepad. De begraafplaats ligt tegenover de boerderij.