logo

Vermeer en de Delftse topografie

Op 14 maart verschijnt het nieuwe boek van Wim Weve. Een bouwhistorische analyse van de bebouwing op het Gezicht op Delft en Het Straatje van Johannes Vermeer. Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van de grootste Vermeertentoonstelling ooit, in Rijksmuseum Amsterdam en Museum De Prinsenhof Delft.

Vermeer combineerde accurate voorstellingen met artistieke vrijheid. Weve bestudeerde ‘Het Gezicht op Delft‘ en ‘Het Straatje‘ van Johannes Vermeer met een bouwhistorisch oog en ontdekte nieuwe interessante aspecten. ‘Het Gezicht op Delft’ blijkt een accuraat gezicht op die stad te zijn. Vermeer heeft daarop geen gebouwen aangepast of verdraaid en heeft de brug tussen de stadspoorten correct afgebeeld. Het huis met de trapgevel op ‘Het Straatje’ moet een bestaand huis geweest zijn.

Vaak veronderstelde bouwkundige ‘fouten’ blijken op bouwkundige gronden te verklaren. Rechts van de ingang moet het huis een binnenmuur hebben gehad die een zijkamer van het voorhuis afscheidde. Vanwege de plaats van die muur is het venster rechts iets smaller dan het venster links. Door de geopende deuropening laat Johannes Vermeer echter geen binnenmuur zien. Vermeer combineerde verschillende bouwkundige elementen op een bouwkundig onmogelijke wijze, waarschijnlijk als visueel tegenwicht van het huis met de trapgevel rechts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgeverij W-books, 29,95