Tip – Wij, Spartanen
Wat hebben Nico Dijkshoorn, Michel van Egmond, Sjoerd Mossou, Vincent Bijlo, Willem Vissers en Özcan Akyol met elkaar gemeen? Het antwoord is simpel: hun liefde voor het voetbal. Aan de hand van hun verhalen en het verhaal van de club waar hij zelf aan is verslingerd gaat de Rotterdamse journalist Anton Slotboom in het boek Wij, Spartanen op zoek naar het hoe en waarom van het wonderlijke fenomeen clubliefde
Toen de stadions vorig jaar in coronatijd sloten raakte Slotboom, Sparta-aanhanger in hart en ziel, meer en meer gefascineerd door het fenomeen clubliefde. Opeens mochten supporters er niet meer bij zijn. Maar wat misten zij dan? En wat was hun liefde voor clubs en de sport dan opeens nog waard? Was het eigenlijk wel gezond dat zij met z’n allen zo opgaan in een spelletje waar ze helemaal geen invloed op hebben? Anton besloot op onderzoek uit te gaan met als centrale vraag: Wat bezielt de voetbalfan? Wij, Spartanen is een verslag van de zoektocht naar de antwoorden.
Anton Slotboom dook in de levens van fans, oud-spelers, trainers, clubiconen. Hij vroeg de eerdergenoemde en andere prominenten het hemd van het lijf en klopte zelfs aan bij hoogleraren, filosofen en historici.
Ook dook hij in zijn eigen supportersleven en in de vele eerdere verhalen die hij over voetbal en Sparta schreef. In dit boek komt Slotboom tot een opvallende conclusie. Fanatieke liefhebbers worden weleens voor gek verklaard. Maar supporter van een club zijn – hoe vaak het ook tegenzit – heeft juist iets wonderschoons. Dat blijkt tot zijn verbazing zelfs uit medisch onderzoek.
Naast een zoektocht is Wij, Spartanen ook een anatomie van een bijzondere voetbalclub die, op de dag dat het boek verschijnt, de 134e verjaardag viert. Het is een boek vol anekdotes en voetbalweemoed. Soms zijn de verhalen van Slotboom luchtig, soms droevig, soms grappig, soms duikt hij diep in de materie. De voetbalfan – van welke club dan ook – zal na het lezen van dit feest der herkenning rustig kunnen slapen. Want supporters lijken soms wel gek, als het spelletje hen weer eens teleurstelt, maar dat zijn ze dus niet. Dat zal ook de lezer die níet van voetbal houdt en het fenomeen voetbal wil begrijpen na het lezen van dit boek ongetwijfeld in gaan zien.
Foto-essay
In het boek Wij, Spartanen staat een zestien pagina’s tellend foto-essay van fotograaf Mischa Keemink. Keemink richt als ervaren sportfotograaf zijn lens ook met grote regelmaat juist niet op het veld, maar op de tribunes. Op die manier brengt hij het leven van de voetbalsupporter in beeld. In zijn foto’s zijn alle emoties van de fan herkenbaar: van vreugde tot verdriet, van euforie tot berusting.
Journalist Anton Slotboom (1980) is Rotterdammer in hart en nieren. Hij schrijft voor het Algemeen Dagblad en Trouw. Wekelijks is hij te gast in de populaire podcast over Sparta op Rijnmond. Hij schreef eerder al vijf boeken over Sparta en schreef ook mee aan boeken over de Eerste Wereldoorlog, PSV en Feyenoord.
Zijn boek over voetbal in de Eerste Wereldoorlog werd door het tijdschrift Staantribune uitgeroepen tot een van de beste voetbalboeken van 2018.
Uitgeverij Just Publishers,
paperback, 256 pagina’s, incl. fotokatern, ISBN 97890 8975 674 9, € 21,99