logo

Symposium Erasmusbeeld 400 jaar

vr 29 april 2022

Het Erasmusbeeld staat vierhonderd jaar in Rotterdam en daarom organiseerden Sculpture International Rotterdam (SIR), Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en CBK Rotterdam op 29 april 2022 een symposium in de Laurenskerk over Erasmus, het standbeeld, de stadscollectie van Rotterdam en de toekomst van standbeelden.

Sprekers waren: Ronald van Raak (hoogleraar Erasmus Universiteit), Frits Scholten (conservator Rijksmuseum), Sandra Smets (journalist, kunstcriticus), Siebe Thissen (historicus, filosoof) en Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost). Moderator van het symposium is Esther Didden (filosoof, adviseur kunst in de openbare ruimte). De burgemeesters van Gouda, Pieter Verhoeve, en Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, openden deze bijzondere dag.

Het standbeeld van Erasmus is het oudste standbeeld van Nederland. Het was het eerste publíéke standbeeld; een monument voor een held van de geest in plaats van een monument voor een vorst, machthebber of militaire held. Bovendien koos beeldhouwer Hendrik de Keyser ervoor om de grote humanist niet stilstaand weer te geven maar hem schrijdend (en lezend) uit te beelden. Hij tartte daarmee de meest intrinsieke eigenschap van een standbeeld: onbewogen op een sokkel de eeuwigheid trotserend. Voor wat betreft de ‘eeuwigheid’ is dit beeld goed op weg.

In al die jaren heeft het standbeeld veel moeten trotseren, waaronder het bombardement in mei 1940. Nadat de omgeving van het beeld was vervallen tot ruïnes bleef het pal overeind. Wel werd het daarna in veiligheid gebracht om het beeld uit handen van de Duitse bezetters te houden; het werd begraven op het binnenhof van Museum Boijmans.

Sinds 1963 staat het Erasmusbeeld op zijn huidige locatie, het Grotekerkplein naast de Laurenskerk.