menu

Rotterdams Jaarboekje 2018

De presentatie van het Rotterdams Jaarboekje 2018 is tevens Historisch Wel & Wee Café van Roterodamum. Het HW&WC vindt plaats op donderdag 6 december 2018 in filmzaal 4 bij KINO (het oude Lantaren/‘t Venster) aan de Gouvernestraat 129-133. Stadsarchivaris Jantje Steenhuis en Frank Roos voorzitter van het Historisch Genootschap Roterodamum, nodigen u van harte uit voor de presentatie van het Rotterdams Jaarboekje 2018. Hierbij zal Jantje Steenhuis een korte toelichting geven op het Rotterdams Jaarboekje 2018.

Het Rotterdams jaarboekje is een uitgave van het Stadsarchief Rotterdam en verscheen voor het eerst in 1888.

De bioscoopcultuur zoals die zich tijdens de wederopbouw ontwikkelde staat centraal in het programma. Bij de wederopbouw van Rotterdam denken we al snel aan soberheid en tucht. Maar is dat wel het hele verhaal? In de bioscoop kregen Rotterdammers een totaal andere wereld voorgeschoteld: Hollywoodfilms vol glamour, erotiek en avontuur. Op het witte doek leek het alsof iedere Amerikaan een auto en een goed gevulde koelkast had, terwijl de meeste Rotterdammers daar alleen maar van konden dromen en amper de touwtjes aan elkaar konden knopen.

André van der Velden, mediahistoricus en verbonden aan de Rijksuniversiteit Utrecht houdt een lezing over ‘Terugkeer van een sterk merk -de wederopbouw van het naoorlogse Tuschinski concern’. Thunnis van Oort, eveneens mediahistoricus, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en aan Oxford Brookes University, gaat aan de hand van filmbeelden in op ‘Hollywood tussen de heipalen – Rotterdamse bioscoopbezoekers in de jaren ‘50’.

Na de uitreiking van het eerste exemplaar van het Rotterdams Jaarboekje 2018 is er een borrel!

  • Donderdag 6 december 2018
  • Inloop 16.30 uur, programma 17.00 uur tot 18.00 uur
  • Borrel tot 19.30 uur
  • Locatie: KINO, Gouvernestraat 129-133, 3014PM Rotterdam
Lees verder