logo

Rotterdam in slavernij

Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders in de familie. Rotterdam in slavernij vertelt het verhaal van die voorouders, en laat zien wie in Rotterdam betrokken waren bij de slavernij. Dat blijken veel meer mensen geweest te zijn dan alleen de rijke kooplieden en regenten.

En ook toen al was slavernij niet voor alle Rotterdammers iets vanzelfsprekends. Kritische stemmen hebben altijd geklonken, uit Rotterdam en uiteraard uit de kolonies, van bijna onzichtbaar (cultureel) verzet tot grootschalige vormen van opstand.

Het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam

In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar een beladen onderwerp: het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Dat heeft drie boeken opgeleverd die op 31 oktober zijn gepresenteerd en overhandigd aan burgemeester Aboutaleb en oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin.

Het gaat om de volgende boeken:

  • Het koloniale verleden van Rotterdam, onder redactie van Gert Oostindie,
  • Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging, onder redactie van Francio Guadeloupe, Paul van de Laar en Liane van der Linden,
  • Rotterdam in slavernij, Alex van Stipriaan.

Motie

Het onderzoek is voortgevloeid uit een motie die de gemeenteraad van Rotterdam op 14 november 2017 aannam. Initiatiefneemster was het toenmalig PvdA-raadslid Peggy Wijntuin. Een team van onderzoekers van het KITLV en andere, voornamelijk Rotterdamse onderzoekers zorgde vervolgens voor de uitvoering. De wetenschappelijke en maatschappelijke begeleiding van het onderzoek was in handen van een commissie onder voorzitterschap van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Meer informatie

Kijk op de themapagina over het onderzoek op de website van het Stadsarchief Rotterdam waar onder andere een tijdlijn en de gebruikte bronnen op staan.

Tip

19 november: Jaarlijkse Hovo winterlezing

Ter gelegenheid van zijn nieuwe boek Rotterdam in slavernij verzorgt historicus prof. dr. Alex van Stipriaan de jaarlijkse Hovo Winterlezing. Aansluitend neemt Carina Fernandes, woordkunstenaar en activiste, je mee in haar gedachtewereld in een spoken word optreden.

  • Datum          donderdag 19 november
  • Tijd               14:00 – 15:45 uur
  • Locatie         Online livestream
  • Ticketprijs    €5,- voor toegang tot de livestream. Bestel je ticket hier.