logo

Roterodamum Café tijdens Open Monumentendagen

zo 12 september 2021

Tijdens de Open Monumentendagen -op zaterdag 11 en zondag 12 september- organiseert Roterodamum weer een Roterodamum Café. Dit keer in een Rotterdams monument.

Het thema van de Open Monumentendagen 2021 is namelijk ‘Mijn monument is jouw monument’.

In Rotterdam wordt dit weekend aandacht besteed aan plekken die samenhangen met het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam. Dit omdat er onlangs, in opdracht van de gemeente Rotterdam, een groot onderzoek naar dit verleden heeft plaatsgevonden. Deze onderzoeksopdracht resulteerde in drie boeken:

  • Het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam – Gert Oostindie
  • Rotterdam in slavernij – Alex van Stipriaan
  • Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging – Francio Guadeloupe, Paul van de Laar en Liane van der Linden

Ondanks dat veel panden die verbonden waren met dit slavernijverleden, het bombardement op Rotterdam niet overleefden, toont het onderzoek aan dat er nog veel zichtbare sporen in de stad aanwezig zijn. Daarnaast blijkt dat maar liefst 1 op de 8 Rotterdammers een directe link met het koloniale- en slavernijverleden heeft, iets waar we als Rotterdammers nog maar weinig van weten.

OMD Rotterdam wil tijdens de Open Monumentendagen met routes, portretten, verhalen en programmering een brug slaan tussen het onderzoek uit de boeken, de monumenten en de Rotterdammers.

Het programma van het Roterodamum Café wordt bekend gemaakt op deze website en in de Kroniek, die begin september verschijnt.