logo

Roterodamum Café tijdens Open Monumentendagen

zo 12 september 2021

Tijdens de Open Monumentendagen organiseerde Roterodamum een Roterodamum Café in de St. Mary’s Church in Delfshaven.

De bijeenkomst is door de registratie van de live-stream terug te kijken op: https://youtu.be/0_HAf97-TZM

Koloniale- en slavernijverleden
Tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september wordt in Rotterdam aandacht besteed aan plekken die samenhangen met het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam. Dit omdat er onlangs, in opdracht van de gemeente Rotterdam, een groot onderzoek naar dit verleden heeft plaatsgevonden. Deze onderzoeksopdracht resulteerde in drie boeken:

    • Het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam – Gert Oostindie
    • Rotterdam in slavernij – Alex van Stipriaan
    • Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging – Francio Guadeloupe, Paul van de Laar en Liane van der Linden.

Het Roterodamum Café gaat over wat wij leren van deze drie boeken over het slavernijverleden van onze stad. Hoe vertalen wij de lessen naar ons dagelijks leven? Een gesprek tussen Peggy Bouva en Paul van de Laar.

Peggy Bouva is consultant en samen met Maartje Duin verantwoordelijk voor de podcast ‘De plantage van onze voorouders’. Peggy Bouva en Maartje Duin kregen voor het maken van de podcast niet alleen waardering en prijzen maar werden het afgelopen jaar ook veelgevraagde sprekers over diversiteit op scholen en bij bedrijven.

St, Mary’s Church
The English Church of St. Mary’s at Rotterdam werd opgericht op 22 April 1708, maar het huidige gebouw dateert van 1913. Vanaf de start was de kerk betrokken bij missies, dienstbaarheid en gemeenschapsleven, waarvan een langlopende relatie met de Mission to Seafarers getuigt. Nu, 313 jaar later, is de kerk nog steeds een warme gemeenschap. Iedereen uit de hele wereld is hier welkom, waarbij Engelstalige diensten en events in een traditionele anglicaanse wijze plaatsvinden. Veel bezoekers zijn verbaasd over de mooie ornamenten, details en ramen in de kerk. Kom het zelf bekijken.

De kerk is bereikbaar met tramlijn 8 en de metro: uitstappen op metrostation Coolhaven.

Open Monumentendagen
Het thema van de Open Monumentendagen 2021 is  ‘Mijn monument is jouw monument’. Ondanks dat veel panden die verbonden waren met dit slavernijverleden, het bombardement op Rotterdam niet overleefden, toont het onderzoek aan dat er nog veel zichtbare sporen in de stad aanwezig zijn. Daarnaast blijkt dat maar liefst 1 op de 8 Rotterdammers een directe link met het koloniale- en slavernijverleden heeft, iets waar we als Rotterdammers nog maar weinig van weten.

OMD Rotterdam wil tijdens de Open Monumentendagen met routes, portretten, verhalen en programmering een brug slaan tussen het onderzoek uit de boeken, de monumenten en de Rotterdammers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peggy Bouva (linksachter) Paul van de Laar (rechtsachter), Jantje Steenhuis (linksvoor) en Ton Wesselink (rechtsvoor) kort voor aanvang van het Roterodamum Café.