logo

Roterodamum Café over Razzia Monument

do 20 oktober 2022

Op 20 oktober waren René Versluis en Jan Willem Cleijpool, de twee initiatiefnemers van het Razzia Monument Rotterdam, te gast tijdens het Roterodamum Café in Boekhandel Donner. Zij presenteerden – met ondersteuning van Roterodamum-lid Rob Tol- de achtergronden van de grootste razzia in Europa en vertelden meer over hun motivatie om een monument voor alle slachtoffers te realiseren.

De razzia is een dramatische gebeurtenis in onze oorlogsgeschiedenis die niet vergeten mag worden. De twee zonen van slachtoffers van de razzia maken zich met een groep van vrijwilligers hard voor een duurzaam en monumentwaardig kunstwerk. Gemeente Rotterdam heeft ondertussen vergunning verleend voor het monument en ook een plek gereserveerd in het plantsoen aan het begin van de Parkkade. De onthulling is in november 2023 bij de jaarlijkse herdenking van de razzia.

Tijdens de razzia van 10 november 1944 in Rotterdam en Schiedam, deporteert de bezetter 52.000 mannen en jongens van 17 tot en met 40 jaar. Na een onmenselijk transport, volgt maandenlange dwangarbeid onder erbarmelijke omstandigheden, meestal in Duitsland. De Duitsers wilden vooral vermijden dat zij last kunnen krijgen van weerbare mannen bij het oprukken van de geallieerden.

De door oorlogsgeweld al zo geteisterde stad wordt nogmaals hard geraakt. De ontreddering neemt in het zicht van de hongerwinter extreme vormen aan. De familie blijft radeloos achter, zonder te weten waar hun geliefden zijn en wanneer zij terugkeren. Contact is vrijwel onmogelijk.

Meer dan 500 mannen overleven het niet, door uitputting, ziekte, slechte verzorging, ongelukken en bombardementen. Zij die terugkeren willen of kunnen niet of nauwelijks praten over de beproevingen. Hun familie durft er niet naar te vragen. Alles staat in het teken van de wederopbouw. Er is daardoor geen aandacht voor trauma’s van gedeporteerden en die van de achterblijvers.

Meer informatie over Razzia Monument Rotterdam