logo

Roterodamum Café met Merel Leeman over ‘ De Keien’

do 29 februari 2024

Op donderdag 29 februari heeft Merel Leeman tijdens het Roterodamum Café in Boekhandel Donner een interessante lezing gegeven over haar boek De Keien, Rotterdamse studenten tussen handel en verzet 1940-1945.

Merel Leeman is schrijver, historicus en literatuurwetenschapper en auteur.

Haar verhaal ging over de vrienden die jaarclub De Keien vormden. Zij werden met de tijd allemaal actief bij verschillende illegale organisaties.

In september 1940 begonnen acht studenten aan hun studie aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool in Rotterdam, de voorloper van de Erasmus Universiteit. Ze werden lid van het Rotterdamsch Studenten Corps, vormden de jaarclub De Keien en gingen samenwonen in een studentenpension aan de Claes de Vrieselaan.

Aanvankelijk ging tijdens de Duitse bezetting het studentenleven gewoon door, maar met de tijd werden de vrienden allemaal bij verschillende illegale organisaties actief. Terwijl deze kooplieden van de toekomst hun leven in de waagschaal stelden, collaboreerde het Rotterdamse bedrijfsleven op grote schaal. Eén van De Keien, Frits Ruys, groeide in de loop van de oorlog uit tot een van de grootste verzetshelden van Rotterdam. Ruys werd eind 1944 verraden en vervolgens gefusilleerd.

Het boek dat verscheen in november 2023 zorgde voor enige ophef vanwege onthullingen over de rol van K.P. van de Mandele tijdens de Duitse bezetting.

Beeld Merel Leeman Fjodor Buis

Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 9789045048642, 360 pagina’s