logo

Middeleeuwse sluizen

Op de bouwplaats van de Rotta Nova-woontoren -de toekomstige nieuwbouw tussen de Hoogstraat en de Markthal- zijn gedeelten van een middeleeuwse sluisvliet ontdekt. De echte opgraving start begin maart, maar tijdens het voorzichtige vooronderzoek hebben Rotterdamse archeologen al opmerkelijke vondsten gedaan.

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw zijn in volle gang. De archeologen hebben de graafwerkzaamheden begeleid en hebben daarbij al tal van archeologische resten blootgelegd. Dat is niet zo gek, want de opgraving ligt pal naast de dam in de Rotte waar Rotterdam is ontstaan. Deze plek is al sinds het begin van de 14e eeuw bewoond.

De archeologen hadden, voordat ze met de opgraving begonnen, al een aardig beeld van wat er aan archeologische resten in de bodem zit op deze plek. Dat weten ze door het bestuderen van historische kaarten en bronnen en door de resultaten van eerdere opgravingen in de omgeving, zoals onder de Markthal en in de Spoortunnel. Ze wisten ook dat ze niet de eerste waren die hier de schop in de grond staken.

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er opgravingen verricht, tegelijk met het ruimen van het puin van verwoeste gebouwen na het bombardement van 14 mei 1940. Toen zijn enkele middeleeuwse sluizen onder de Hoogstraat en kademuren langs het voormalige Steiger blootgelegd. De muren zijn destijds netjes ingetekend, zodat er een goed beeld is van de omvang en het verloop van de sluizen.

Het is niet bekend of de muren en sluizen toen zijn verwijderd en het was dan ook een grote verrassing dat van één van de sluizen een zogenaamde sluisvliet van baksteen en natuursteen bewaard was gebleven. In de oorlog had men minder oog voor andere archeologische resten zoals palen, planken en haardplaatsen van huizen aan de Hoogstraat en houten beschoeiingen langs het Steiger. Samen vormen die het verhaal van één van de oudste stukjes Rotterdam en die worden de komende tijd onderzocht.

Dit is het grootste Rotterdamse archeologische onderzoek sinds 2012, toen werd gezocht in de bodem vlak achter het Stadhuis.
Lees meer
https://www.rotterdam.nl/archeologie