logo

Eerste exemplaar Rotterdams Jaarboekje overhandigd

do 2 december 2021

Op 2 december 2021 is het eerste exemplaar van het Rotterdams Jaarboekje 2021 overhandigd aan Fred Westerbeke, hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Rotterdam. 

Voor de overhandiging gaf Jantje Steenhuis, stadsarchivaris en hoofdredacteur eerst een toelichting op de inhoud van het Rotterdams Jaarboekje 2021, Jet van Herwaarden vertelde over oorlogsdagboeken en Jannes H. Mulder over de Uilenflat. Ton Wesselink, voorzitter van Roterodamum sloot de bijeenkomst af. Door de aangescherpte coronamaatregelen was de presentatie online. De uitzending is terug te kijken via deze link op YouTube, of hieronder via de website van Roterodamum.

 

Stadsarchief Rotterdam en Roterodamum zorgen er samen voor dat het jaarboekje ieder jaar uitkomt met een aantrekkelijke inhoud.

Inhoud editie 2021

Voor de editie van 2021 heeft Alexandre Furtado Melville het essay geschreven. Verder worden twaalf bekende en minder bekende Rotterdammers herdacht met een in memoriam. Een van die in memoriams gaat over Jan Blaauw (1928-2020), die veertig jaar bij de Rotterdamse politie heeft gewerkt.

Ook staan er zes artikelen in het Rotterdams Jaarboekje 2021:

  • Cees Bronsveld – Anna Blaman over de ‘voorstellingsloze kunst’ van Bas van der Smit
  • Thomas H. van der Dunk – Een keizer in Rotterdam: het bezoek van de Habsburger Jozef II
  • Jet van Herwaarden – Rijlaarsdam – Dagboek van tante Annie, uit den oorlog- en hogerwinter
  • Pim Lameris en Jannes H. Mulder – De Uilenflat, een Rotterdams woonhotel
  • Jan van der Noort – Rotte-R-dam: afvoer van land en water
  • Kees van Strien – Het kunst – en naturaliënkabinet van de familie Gevers

Sinds 1888

In 1888 verscheen op initiatief van het Stadsarchief Rotterdam het eerste Rotterdams Jaarboekje. Het jaarboek is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste publicaties over de geschiedenis van Rotterdam. Het bevat niet alleen historische studies, maar is zelf een bron voor onderzoekers vanwege de kroniek (sinds 1892), de lijst van overleden Rotterdammers (sinds 1954 tot 2003), de rubriek straatnaamgeving (sinds 1992) enzovoort.

Het Stadsarchief Rotterdam is de uitgever van het jaarboekje. In de beginperiode verscheen het jaarboekje onregelmatig en was het altijd weer moeilijk de benodigde financiën bijeen te brengen om het uit te brengen. Vanaf 1947 garandeerde het Historisch Genootschap Roterodamum door de afname van het boekje voor zijn leden een continue verschijning.

Alle jaarboekjes vanaf 1888 zijn digitaal te raadplegen in het Rotterdams Stadsarchief.