logo

Rotterdams Jaarboekje 2023 gepresenteerd

wo 8 november 2023

Op woensdag 8 november is het Rotterdams Jaarboekje 2023 gepresenteerd in het Schielandshuis.

Het uiterlijk van het jaarboekje is ingrijpend veranderd. Manifesta idee en ontwerp heeft een nieuw grafisch ontwerp gemaakt met meer kleur en meer beeld. Ook aan de opzet is het een en ander gewijzigd. De redactie heeft enkele oude rubrieken geschrapt en nieuwe geïntroduceerd.

In deze editie een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar en met negen in memoriams worden prominente Rotterdammers herdacht die in 2022 zijn overleden.

De hoofdmoot van het jaarboekje wordt als altijd gevormd door de historische artikelen. Drie daarvan behandelen de geschiedenis van Joods Rotterdam.

Er was zoveel belangstelling voor de presentatie dat de capaciteit van de zaal niet toereikend was. Voor wie geen plaats had kunnen bemachtigen was het mogelijk om de bijeenkomst online te volgen.

Na een toelichting van Jantje Steenhuis op de nieuwe vormgeving en de inhoud van het jaarboekje gaf Anne Schram Ouweneel een lezing over het vergeten verhaal van het Joods Lyceum Rotterdam 1941-1943.

Het eerste exemplaar van het Rotterdams Jaarboekje 2023 is overhandigd aan Chris den Hoedt, voorzitter Joodse Gemeente Rotterdam.

Leden van Roterodamum hebben het Rotterdams Jaarboekje 2023 per post thuisgestuurd gekregen. In voorgaande jaren werd een deel van de jaarboekjes door Roterodamum-leden rond gebracht. Dat werd altijd zeer op prijs gesteld maar de voorbereiding van die manier van verspreiding was te arbeidsintensief. Dit jaar heeft het bestuur er daarom voor gekozen om het jaarboekje uit te delen aan de leden die aanwezig waren bij de presentatie op 8 november en de rest per post op te sturen.

Bent u geen lid van Roterodamum en wilt u het Rotterdams Jaarboekje graag kopen? Dat kan voor 24,95 bij het Stadsarchief Rotterdam.

 

Lees meer over de geschiedenis van het Rotterdams Jaarboekje.