logo

Onthulling Bijenkorfsteen

za 14 september 2024

Het is bijna zo ver: het kunstwerk dat ooit de gevel van de oude De Bijenkorf sierde krijgt eindelijk een passende plek in Rotterdam. Op 14 september wordt de gerestaureerde Bijenkorfsteen onthuld op de Coolsingel tijdens de Open Monumentendagen. 

U kunt zich niet meer aanmelden om de officiële onthulling bij te wonen: het maximum aantal aanmeldingen is bereikt.

Het programma start om 14.00 uur in het theater van Boekhandel Donner met een korte toelichting op het monument en de kunstenaar. Daarna is de officiële onthulling van het kunstwerk op de Coolsingel.

De gevelsteen is een monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog. Het is een van de weinige tastbare overblijfselen van de vooroorlogse  binnenstad van Rotterdam.

Het kunstwerk hing van 1930-1960 aan het ‘Magazijn De Bijenkorf’ dat in de periode 1928-1930 gebouwd is aan het Van Hoogendorpsplein ter hoogte van het Churchillplein. 

De opening van dit grootste en modernste warenhuis van Europa, ontworpen door W.M. (Willem) Dudok, was op 16 oktober 1930. Het gebouw werd beschouwd als een architectonisch hoogstandje. Het ontwerp oogstte veel lof als een van de eerste gebouwen in Nederland met roltrappen en met supersnelle liften. Bij binnenkomst hoefden klanten hun voeten niet te vegen want de trillende matten bij de ingang schudden het vuil van de schoenen en dat vuil werd ondergronds afgevoerd. Al deze noviteiten zorgden ervoor dat de opening door 70.000 mensen werd bezocht.

Bij het bombardement op 14 mei 1940 werd ook de Bijenkorf geraakt. Twaalf bommen vielen op het dak, eentje drong zelfs door tot in de kelder. Tweederde van het gebouw werd verwoest. De liften lagen uitgebrand onderin de kokers en de vloer was veranderd in een tapijt van gesmolten gloeilampen. In 1960 werd het gebouw gesloopt omdat de Coolsingel werd doorgetrokken en de metro werd aangelegd.

Het gevelkunstwerk, getiteld ‘De werkende mens’, is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde (1869-1939). De beeldengroep geeft een heroïsch beeld van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.

Van den Eijnde werd vooral bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekend tekenaar en graficus. De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwers atelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten. Hij heeft ook beelden vervaardigd voor de Bijenkorf in Den Haag en verder het Scheepvaarthuis in Amsterdam, het voormalige hoofdpostkantoor (nu bibliotheek) in Utrecht. Zijn werk loopt parallel met de bloeitijd van de Amsterdamse School.

Programma op 14 september:

  • 13.45 Inloop in het theater van Boekhandel Donner
  • 14.00 Toelichting op het monument en de kunstenaar door Luuk de Boer
  • 14.10 Speech burgemeester Aboutaleb
  • 14.20 Wandeling naar het kunstwerk
  • 14.30 Onthulling van de Bijenkorfsteen op de Coolsingel door burgemeester Aboutaleb
  • 14.50 Borrel in het theater van Donner

Helaas is het maximum aantal aanmeldingen voor de onthulling van de Bijenkorfsteen bereikt. We zien u graag bij een volgende gelegenheid.

Bezoek restauratiewerf Ameide Bijenkorfsteen nov 23
foto: familiebezit Aad Koster