logo

Jubileum Rotterdamse Volksuniversiteit: 100 jaar

Wat maakt u van het leven? Honderd jaar Rotterdamse Volksuniversiteit.

do 23 november 2017

De Rotterdamse Volksuniversiteit viert haar 100-jarig jubileum. Al een eeuw lang zorgt deze instelling voor toegankelijke en betaalbare cursussen voor alle Rotterdammers. Taalcursussen, kunstgeschiedenis, tekenen en schilderen, tuinieren, computerlessen, maar ook insecten proeven en de imkercursus behoren tot het aanbod. Ter ere van dit jubileum wordt op 23 november 2017 om 16.30 uur het boek Wat maakt u van het leven? – Honderd jaar Volksuniversiteit gepresenteerd, geschreven door de Rotterdamse schrijfster Sanneke van Hassel en met foto’s van de bekende fotograaf Carel van Hees.

Het boek neemt u mee langs 100 bewogen jaren, gezien door de ogen van de betrokkenen bij de Rotterdamse Volksuniversiteit en aangevuld met historische en hedendaagse foto’s. Een aantal vooraanstaande Rotterdammers onder leiding van Willem Cornelis Mees, directeur van de Rotterdamse Scheepshypotheekbank, richtte de Volksuniversiteit in 1917 op. Hun inspiratie kwam onder andere van internationale voorbeelden, zoals de Britse University Extension. Na 5 jaar volgden al 4719 Rotterdammers een cursus. In het interbellum was de Rotterdamse Volksuniversiteit de belangrijkste aanjager van het culturele leven in de stad. Gevestigd in Villa Hoboken, nu het Natuurhistorisch Museum, programmeerde de Volksuniversiteit het naastgelegen openluchttheater met 1100 zitplaatsen en beschikte over een eigen filmzaal. In 100 jaar veranderde het aanbod van volksverheffing naar volwasseneneducatie, van volksontwikkeling naar een leven lang leren.

Leden van Roterodamum ontvangen 5 euro korting bij aanschaf van het boek bij de Rotterdamse Volksuniversiteit aan de Heemraadssingel 275-277 in Rotterdam. Zie voor openingstijden www.volksuniversiteitrotterdam.nl.