logo

17 mei – Historisch Wel & Wee Café : “Opbouwdag 2018”

De Heuvel, collectie Stadsarchief Rotterdam

do 17 mei 2018

Historisch Genootschap Roterodamum organiseert donderdagavond 17 mei het Historisch Wel & Wee Café. Het café vindt plaats in Gebouw De Heuvel, de standplaats van Opbouwdag 2018. De avond bestaat maar liefst uit drie verschillende en gevarieerde onderdelen.

Om 17.30 geeft publicist Hugo Bongers een lezing over de demografische ontwikkelingen in de periode na de oorlog en de gevolgen van de dekolonisatie, getiteld ‘Boeren, Burgers & Buitenlui’. Beelden bij de presentatie worden verzorgd door Evan van der Most van DIG IT up.

Aansluitend volgt ‘Grondleggers’, een foto- en filmproject van Sanne Donders, met een live bijdrage van spoken word artist Melanin Kris. Markante personen uit de Wederopbouwtijd worden samengebracht met creatieve ‘Nieuwe Rotterdammers’. Om 19.15 is er een korte pauze, met de mogelijkheid voor eigen rekening soep te nuttigen.

Vanaf 19.45 is de introductie op film Gaten in de muur door Simone Vermaat, conservator bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De film van Jan Dirk Schouten start om 19.55.00 uur. In de film Gaten in de muur vertellen zes plekken in Rotterdam de vergeten verhalen van kunstenaars en architecten die samen streefden naar een betere wereld na de oorlog. In deze jaren van karigheid, woningnood, gebrek aan middelen en grondstoffen, zochten de kunstenaars opnieuw naar een eenheid in kunst en architectuur. Het was een bloeitijd, met nieuwe samenwerkingen tussen kunstenaars en architecten. In de jaren ‘60 raakten zij echter teleurgesteld en werd de zoektocht naar eenheid het liefst vergeten. Gaten in de muur staat ook stil bij de vraag waarom we ons zo moeizaam verhouden tot ons recente verleden. Na afloop van de film is er een Q&A onder leiding van Mark Duursma, NRC-journalist en filmfan. Om 22.00 uur is het programma afgelopen.

Graag aanmelden voor dit HW&WC vóór 1 mei a.s. via e-mail roterodamum@roterodamum.nl met daarbij graag aparte vermelding voor welke onderdelen (lezing & fotoproject en/of film Gaten in de Muur) u komt.

 

Meer informatie over Opbouwdag 2018? Klik hier.