logo

Help mee om de Bijenkorf beeldengroep terug te plaatsen op de Coolsingel

Historisch Genootschap Roterodamum heeft het initiatief genomen om de gevelsteen die van 1930 tot 1960 prijkte aan het oude Bijenkorfgebouw weer een plek te geven op de Coolsingel.

De locatie is ondertussen bekend. De beeldengroep komt te staan op de oorspronkelijke plek van het prachtige ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Dudok: prominent op de vernieuwde Coolsingel.

Samen met restauratiebedrijf Meesters-In is een plan uitgewerkt voor restauratie en herplaatsing. In overleg met het Centrum voor Beeldende Kunst is een ontwerp voor een nieuwe sokkel gemaakt, door ontwerper Jan Konings.

Meer over de steen

De gevelsteen is het enige restant van het door het bombardement getroffen warenhuis ‘Magazijn De Bijenkorf’ dat destijds stond ter hoogte van het Churchillplein. Het gebouw is ontworpen door architect Willem Dudok en werd gebouwd in de periode 1928-1930.

Uit de gevel van het modernistische warenhuisgebouw stak een aan beide zijden gedecoreerd zandstenen reliëf, dat een heroïsch beeld geeft van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.

De oude Bijenkorf werd in 1960 gesloopt omdat de Coolsingel werd doorgetrokken en de metro werd aangelegd. De gevelsteen verhuisde naar een distributieterrein van de Bijenkorf in Woerden en is inmiddels overgebracht naar het restauratiebedrijf in Ameide.

De kunstenaar

De beeldengroep is ontworpen door Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939). Hij werd vooral bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekend tekenaar en graficus.

De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwersatelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten. Hij heeft beelden vervaardigd voor o.a. de Bijenkorf in Rotterdam en Den Haag, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, het voormalige hoofdpostkantoor, nu bibliotheek in Utrecht. Zijn werk loopt parallel met de bloeitijd van de Amsterdamse School.

Doneren blijft mogelijk

De crowdfundingactie op VoordeKunst is op 15 mei afgesloten. Maar doneren is nog altijd mogelijk.

Wilt u nog een bijdrage doen? dat kan door uw donatie over te maken op het rekeningnummer NL07INGB0000077300 van Historisch Genootschap Roterodamum:  onder vermelding van: Donatie Bijenkorfsteen.

Historisch Genootschap Roterodamum heeft de culturele ANBI status waardoor het fiscaal aantrekkelijk kan zijn om te doneren of te schenken. Meer informatie vindt u op de pagina: doneren en schenken.

De oude Bijenkorf werd in 1960 gesloopt omdat de Coolsingel werd doorgetrokken en vanwege de aanleg van de metrolijn. De gevelsteen verhuisde naar een distributieterrein van de Bijenkorf in Woerden en is inmiddels overgebracht naar het restauratiebedrijf in Ameide.

Roterodamum viert in 2022 het 75-jarig bestaan en hoopt dat met uw hulp de gevelsteen nog in het jubileumjaar geplaatst kan worden op de Coolsingel.

Wilt u op de hoogte blijven van dit project? Schrijft u zich in voor de digitale nieuwsbrief op: www.roterodamum.nl of volg ons op: Instagram, Facebook of Twitter

Rijnmond.nl heeft op 21 januari aandacht besteed aan de terugplaatsing van de Bijenkorfsteen en de actie.

En ook op NOS nieuws aandacht voor het onderwerp.

Visualisatie: Frans Blok/ 3Develop