logo

Expositie Struikelstenenverhalen

Tot 26 mei is in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam-Katendrecht de tentoonstelling ‘Jouw mama kan mooi zingen’ te zien.

De familie Ploeg ontdekte dat in hun woning aan de Stadhoudersweg 149a, waar ze ruim zestig jaar woont, in de oorlogsjaren de familie Van Rhijn-de Vries leefde, die in 1942 door de bezetter was gedwongen te vertrekken. Vader Hartog van Rhijn en moeder Amalia Mietje de Vries werden in 1944 in Auschwitz vermoord. Hun vier kinderen hebben in onderduik de oorlog overleefd.

Petra Ploeg begon een zoektocht naar de verhalen en de nazaten van het gezin van Rhijn én vroeg struikelstenen aan. Zij vond Abraham (Pieter) van Rhijn (1935) en zijn zus terug en via Michel van Rhijn, (klein)zoon, fotograaf en verhalenverteller, wordt hun familiegeschiedenis langzaamaan ontrafeld. Michels zoektocht brengt hem van België naar Rotterdam, via Renkum en Veenendaal naar Assen en van Westerbork naar Auschwitz. Via foto’s en teksten vertelt hij in de zijn familieverhaal. Kleindochter Charlotte van Rhijn maakte samen met haar opa een podcast of luisterverhaal erbij. De expositie is in dagelijks te bezoeken. Ook is er een publicatie bij verschenen.

Meer info is te vinden via deze link.