menu

Erfgoedpartijen vragen monumentenstatus aan voor het Jagershuis Hoek van Holland

Heemschut heeft samen met Historisch Genootschap Roterodamum en Het Cuypersgenootschap de status van gemeentelijk monument aangevraagd voor het zogenaamde Jagershuis aan de Badweg 1 in Rotterdam-Hoek van Holland. Het Jagershuis staat op de nominatie om te worden gesloopt voor de bouw van een appartementencomplex.

Het huidige restaurant het Jagershuis heeft naar de mening van de erfgoedorganisaties grote waarde als militair erfgoed. Het is in 1942 door de Duitse bezetter gebouwd als ‘Wehrmachtsheim’, eetlokaal voor soldaten, en maakt onderdeel uit van het militaire complex van de Atlantikwall. Het vormt daarmee een onlosmakelijk deel van een stelsel oorlogsbouwwerken dat van groot belang is voor de Nederlandse geschiedenis.

Het bakstenen pand heeft een eigen karakter, dat afwijkt van de grotere betonnen militaire bouwwerken in Hoek van Holland. Het is gebouwd in een functioneel-militaire sobere stijl die kenmerkend is voor militaire bouwwerken. Naast het gebouw ligt nog een origineel betonnen waterbassin.

Heemschut, Roterodamum en het Cuypersgenootschap zijn van mening dat het gebouw als bijzonder onderdeel van de Atlantikwall behouden moet blijven. Het huidige toepasselijke gebruik als restaurant kan daarbij worden econtinueerd en nieuwbouw kan ook in de nabijheid plaatsvinden.

Inmiddels is er op internet ook een petitie gestart voor het behoud van het Jagershuis.

Brief van Heemschut Roterodamum en Cuypers

 

 

 

 

 

Lees verder