logo

De Keien: Rotterdamse studenten tussen handel en verzet 

Historica Merel Leeman heeft een boek geschreven over het tot nu toe nauwelijks bekende verhaal van een groep studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebombardeerde Rotterdam betrokken raakte bij het verzet tegen de Duitse bezetter. Aan de hand van het verhaal van de acht Keien vertelt zij de geschiedenis van het bredere studentenverzet in Rotterdam, en werpt ze licht op de centrale vraag: hoe kom je in verzet in een havenstad die leeft van de handel met het Duitse achterland?

Het is 1940, Rotterdam ligt in puin, maar student ben je maar één keer in je leven. En dus ging het studentenleven door: er werd ontgroend, gestudeerd en gedanst, cafés werden bezocht, vriendschappen gesloten. In september begonnen acht studenten aan hun studie aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool in Rotterdam, de voorloper van de Erasmus Universiteit, en vormden ze jaarclub De Keien. Mettertijd raakten ze één voor één betrokken bij verschillende verzetsgroepen. Daarin werkten ze samen met studenten van andere verenigingen, communisten, havenarbeiders en zeelieden. Zo ook de Kei Frits Ruys, die uitgroeide tot verzetsheld – hij werd eind 1944 verraden en gefusilleerd. Terwijl de ‘kooplieden-in-de-dop’ hun leven riskeerden, collaboreerde het bedrijfsleven op grote schaal.

Merel Leeman sprak nabestaanden en deed uitgebreid archiefonderzoek, ook in veel niet of nauwelijks eerder gebruikte bronnen. Ze is historica en literatuurwetenschapper. Zij promoveerde en doceerde aan de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek aan Columbia University en schreef voor verschillende kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad, De Revisor en De Groene Amsterdammer. ‘De Keien’ is haar eerste boek.

Uitgever: Atlas Contact, Paperback, ISBN 9789045048642, 360 pagina’s, 24,99