logo

Bijenkorf beeldengroep terug op de Coolsingel

Er is goed nieuws: de financiering voor de restauratie en herplaatsing van de Bijenkorf Beeldengroep is rond! Na jaren van voorbereiding wordt de terugkeer van het monumentale reliëf ‘De werkende mens’ van Hendrik van den Eijnde naar de Coolsingel gerealiseerd.

In januari 2023 zijn de restauratiewerkzaamheden gestart en Meesters In neemt de Bijenkorf Beeldengroep stevig onder handen, zodat die weer decennia mee kan.

Het is nog onduidelijk wanneer de onthulling van de Bijenkorfsteen zal zijn. Oorspronkelijk stond die gepland op Open Monumentendag in september, maar dat is helaas niet haalbaar. De restauratie is een ingrijpende klus en neemt meer tijd in beslag dan gedacht.

Voor de restauratie en terugplaatsing van de beeldengroep zijn heel veel donaties en giften binnengekomen. Dank aan iedereen die gegeven heeft! Klik hier door naar het overzicht van alle gulle gevers.

Meer over de steen

Het huidige gebouw van warenhuis De Bijenkorf is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Rotterdam. Toch denken veel oudere Rotterdammers met nostalgie terug aan het prachtige glazen ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Willem Dudok dat voor de oorlog op de Coolsingel stond. Aan de gevel van dit gebouw prijkte van 1930 tot 1960 de bijzondere beeldengroep.

Dit gevelkunstwerk, getiteld De werkende mens, is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde in opdracht van de Bijenkorf. De beeldengroep geeft een heroïsch beeld van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.

Helaas is het warenhuis door oorlogsgeweld gedeeltelijk verwoest en werd het later helemaal gesloopt toen het warenhuis een nieuw pand kreeg, iets verderop op de Coolsingel. De gevelsteen is – wonder boven wonder – het enige overblijfsel. Het is dan ook terecht dat dit unieke kunstwerk terug komt nabij de plek waar het oorspronkelijke oude Bijenkorfgebouw ooit stond: prominent op de vernieuwde Coolsingel.

De kunstenaar

De beeldengroep is ontworpen door Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939). Hij werd vooral bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekend tekenaar en graficus.

De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwersatelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten. Hij heeft beelden vervaardigd voor o.a. de Bijenkorf in Rotterdam en Den Haag, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, het voormalige hoofdpostkantoor, nu bibliotheek in Utrecht. Zijn werk loopt parallel met de bloeitijd van de Amsterdamse School.

page8image50317968

  • Visualisatie: Frans Blok/ 3Develop
  • Ontwerp sokkel: Jan Konings