logo

Bibliotheekcollege 750 jaar Dam in de Rotte.

Op Youtube is het Bibliotheekcollege van Marinke Steenhuis over de Rotte n.a.v. 750 jaar Dam in de Rotte nog terug te kijken. In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan.

De Rotte is van iedereen. De plezierrivier kronkelt vanuit de groene achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze wereldstad. De rivier biedt met haar levendige kades en groene natuuroevers een plek waar je je thuis voelt en is een bron van plezier en ontspanning.

Waar andere steden duinen of landgoederen net buiten de stad kennen, heeft Rotterdam de polderromantiek van de Rotte en de Schie. Als sublieme groenblauwe route vertelt de Rotte over oude en nieuwe fases in het landschap: over turfgravers en molenaars, over boeren en buitenlui, over schrijvers en schilders, reizigers en musici. Architectuurhistoricus en expert op het gebied van gebiedsidentiteit Marinke Steenhuis brengt de Rotte als personage tot leven, en agendeert het belang van planning en programmering van de longen van Rotterdam.

Volgende keer over Tuschinski

Het volgende Bibliotheekcollege is op 30 oktober op 16.00 uur en gaat over het bioscoopimperium van Tuschinski.

Tuschinski vlucht in 1904 vanuit Russisch Polennaar het westen in de hoop daar een beter leven te kunnen leiden. Hij komt terecht in Rotterdam en begint een bioscoop-imperium. Historicus Jacques Börger duikt tijdens dit college in het bijzondere leven van Abraham Tuschinski.

Vanwege de coronamaatregelen zijn er een beperkt aantal zitplaatsen in het Bibliotheektheater beschikbaar. Vanaf 1 oktober kan je een gratis zitplaats reserveren. Het bibliotheekcollege is ook gratis live te volgen via het Facebook-kanaal van Bibliotheek Rotterdam.