logo

Kroniek nr 24: themanummer over Rotterdamse (historische) boeken

Elke week verschijnt er wel een nieuw boek over Rotterdam, over een Rotterdammer of over Rotterdams erfgoed en ga zo maar door.

Begin maart 2020 is de Kroniek verschenen, het magazine van Historisch Genootschap Roterodamum. De 24e editie is uitgekomen tijdens tijdens de Boekenweek en gaat over Rotterdamse boeken.

Roterodamum heeft een aantal auteurs gevraagd om een artikel te schrijven speciaal voor de Kroniek. Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken verschenen en is het slechts een selectie. Maar samen geven de verhalen in de komende Kroniek een mooi en veelzijdig beeld van alles wat in de boekhandel ligt en waar de echte Rotterdam-liefhebber zeker even voor moet gaan zitten.

Ben je nog geen lid en wil je de Kroniek vanaf nr 25 ook thuis ontvangen? Schrijf je dan hier in als lid.

De Kroniek is ook digitaal in te zien. Onder ‘Publicaties‘ vind je behalve het nieuwste nummer, ook alle eerdere edities van het magazine van Roterodamum.

Het thema van de Boekenweek 2020 is Rebellen en dwarsdenkers

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Annejet van Zijl schrijft het Boekenweekgeschenk 2020. De titel is: Leon & Juliette. Je krijgt dit boek cadeau in de Boekenweek bij aankoop van € 15,00 aan Nederlandstalige boeken in alle boekhandels van Nederland.

Het verhaal van Leon & Juliette

De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden.

In de novelle reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.

Annejet over Leon & Juliette in de nieuwsbrief van Boekhandel Donner: ‘ik kende dit bijzondere verhaal al jaren, maar dacht altijd dat het onmogelijk zou zijn om deze Nederlands-Amerikaanse geschiedenis te reconstrueren. Het leek me te ver weg. Zowel in tijd als geografisch. Speciaal voor het Boekenweekgeschenk wilde ik het toch proberen en boekte ik een reis naar het zuiden van Amerika. Dankzij familieleden en vele anderen lukte het om zo veel details op te diepen dat de hoofdpersonen voor mij werkelijk tot leven kwamen. Ik hoop dat Leon en Juliette dat zo meteen ook voor de lezers doen. Ze verdienen het.’

Meer informatie over de Boekenweek vind je hier