logo

Open Monumentendag: zaterdag 10 en zondag 11 september

za 10 september 2016

In het weekend van 10 en 11 september 2016 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Ook Rotterdam doet biedt dit jaar weer een gevarieerd en boeiend programma.

De editie 2016 van de Rotterdamse Open Monumentendag verzorgt niet alleen openstellingen van vele Rotterdamse monumenten, maar biedt ook een gevarieerd programma dat aansluit op het landelijke thema: Iconen & Symbolen.

Iconen

Vanaf het midden van de 19e eeuw heeft Rotterdam zich in hoog tempo ontwikkeld tot een belangrijke havenstad met grootstedelijk ambities. Op het gebied van architectuur en stedenbouw heeft deze groei zijn sporen nagelaten in de vorm van vele gebouwen en wijken die van iconische betekenis zijn gebleken. Zoals daar zijn het Witte Huis, de Van Nellefabriek, het Groot Handelsgebouw, het Stadhuis, het Poortgebouw en het Stadion Feijenoord.  Internationaal bekende woonwijken zoals de Kiefhoek en Tuindorp Vreewijk zijn op 10 en 11 september te bezoeken, maar ook de minder bekende woonwijken zoals de Kossel en Stuhlemeijer zijn onderdeel van het programma. Lezingen over Lodewijk Pincoffs’ Poortgebouw en over het ontstaan van Tuindorp Vreewijk vertellen het verhaal van de stad.

Water als hèt Symbool voor de stad Rotterdam

Door alle tijden heen is de aanwezigheid van het water bepalend geweest voor de ontwikkeling van het vissersdorp tot de wereldhavenstad. Niet alleen gebouwen maar ook stedelijke structuren zijn nog te herkennen in de stad. Openstellingen vormen de basis voor dit specifieke themaprogramma: de Watertoren,  een voormalig Stoomgemaal met ondergrondse gewelven, Brugwachtershuisjes, de Maastunnel, het SS Rotterdam zijn enkele van de te bezoeken monumenten. Lezingen over de historische waterstad  en over het 19e eeuwse Waterproject vertellen het verhaal van de stad.

De Klassiekers

Naast het themaprogramma worden nog eens een 40 tal bijzondere monumenten voor het publiek opengesteld, de zogenaamde klassiekers. Klassiekers vormen de hechte basis van de Rotterdamse Open Monumentendag. Eigenaren en gebruikers van deze monumenten stellen vol trots hun monument open en heten u van harte welkom.

Het volledige programma leest u hier of in de programmafolder.